Ametnikud hoiatavad, et Trump oleks kõige hoolimatum president USA ajaloos, vahendab New York Times.

Kirjas öeldakse, et Trump nõrgestaks Ühendriikide moraalset autoriteeti, ning seatakse kahtluse alla tema teadmised põhiseaduse kohta ja usk sellesse. Allakirjutanute sõnul on Trump korduvalt näidanud, et ta mõistab väga vähe riigi elutähtsaid rahvuslikke huve, tema keerulisi diplomaatilisi väljakutseid, asendamatuid alliansse ja demokraatlikke väärtusi, millel Ameerika poliitika peaks põhinema. Kuulutatakse, et Trump ei ole näidanud üles mingit huvi enese harimise vastu.

„Mitte keegi meist ei taha Donald Trumpi poolt hääletada,“ öeldakse kirjas, kuigi märgitakse, et paljudel ameeriklastel, nagu ka paljudel allakirjutanutel on kahtlusi ka Hillary Clintoni osas.

Kuigi USA mõlema suure partei välispoliitikatipud vaidlevad omavahel tihti – suletud uste taga või viisakalt ajakirjas Foreign Affairs – on erakordselt haruldane, et astutaks poliitilisele areenile nii avalikult ja agressiivselt. Esmaspäeval avaldatud kirjale on alla kirjutanud paljud endised vanemametnikud, kes on seni avalikkuse ees vaikinud, kirjutab New York Times.

Trump andis esmaspäeva hilisõhtul vastulöögi. Allakirjutanud on tema sõnul need, kelle käest peaks Ameerika rahvas vastust nõudma küsimusele, miks on maailmas selline segadus, ning neid tuleks tänada, et nad ette astusid, nii et kogu maa teab nüüd, keda süüdistada maailma ohtlikuks paigaks muutmises. Trumpi sõnul on allakirjutanud ei midagi muud kui läbikukkunud Washingtoni eliit, kes püüab võimu juures püsida.

Trump nimetas paljusid allakirjutanuid Iraagi-invasiooni arhitektideks ning süüdistas neid ameeriklastel surra laskmises Benghazis ja Islamiriigi tõusu võimaldamises.

Tuntumad allakirjutanud on USA luure keskagentuuri (CIA) ja rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) endine direktor Michael V. Hayden, endine (esimene) rahvusliku luure direktor ja aseriigisekretär John D. Negroponte, aseriigisekretär, USA kaubandusesindaja ning kuni 2012. aastani Maailmapanga president Robert B. Zoellick. Alla kirjutas ka kaks endist sisejulgeolekuministrit Tom Ridge ja Michael Chertoff ning asepresident Dick Cheney rahvusliku julgeoleku nõunik ja kaitseminister Robert M. Gatesi tippabi Eric S. Edelman.

Veel on allakirjutanute hulgas Bushi rahvusliku julgeoleku nõukogu kaks võtmetähtsusega strateegi Robert Blackwill ja James Jeffrey ning endine asekaitseminister ja suursaadik NATO juures William H. Taft IV.

Puudu on elus olevate endiste vabariiklastest riigisekretäride (välisministrite) Henry Kissingeri, George P. Shultzi, James A. Bakeri, Colin L. Powelli ja Condoleezza Rice’i allkirjad. Pole teada, kas nad kavatsevad vaikida või esineda eraldi avaldustega. Samas on allakirjutanute hulgas paljud Rice’i lähimad abid nii Valgest Majast kui ka välisministeeriumist, sealhulgas Philip Zelikow, Eliot A. Cohen, Meghan O’Sullivan, Kori Schake ja Michael Green.

Kiri kordab Clintoni peamist väidet oma rivaali kohta: Trumpi temperament muudab ta presidendi ametisse sobimatuks ning talle ei tohiks usaldada kontrolli tuumarelvade üle.

„Ta ei ole võimeline või ei taha eraldada tõde valest,“ öeldakse kirjas. „Ta ei toeta vastandlike arvamuste väljendamist. Tal puudub enesekontroll ja ta tegutseb tormakalt. Ta ei talu isiklikku kriitikat. Ta on oma tujuka käitumisega alarmeerinud meie lähimaid liitlasi. Kõik need on ohtlikud omadused isiku puhul, kes püüdleb presidendiks ja USA tuumaarsenali käsutavaks ülemjuhatajaks saamise poole.“