Jeon Yong-il (72) langes Korea sõjas kommunistlike jõudude kätte vangi 1953. aastal, ta interneeriti Põhja-Koreas ning põgenes sel aastal Hiinasse, kus ta vahistati ning teda ähvardas tagasisaatmine Põhja-Koreasse.

“Ma teenisin Lõuna-Koread viimased 50 aastat ning ei unusta seda tagasipöördumist kogu ülejäänud elu,” tsiteeris uudisteagentuur Yonhap Hiinast lennukiga saabunud endist sõjavangi.

Jeon ütles, et Hiinas vahi all olles arvas ta, et ei näe kodumaad enam kunagi. Ta oli Hiina võimudele öelnud, et peab koju naasma.

Jeon vahistati sel aastal võltsitud passiga, kui ta püüdis Hiinast Lõuna-Koreasse lennata. Jeon põgenes ühe naisega Põhja-Koreast Hiinasse tänavu aprillis või mais.

Jeon astus Lõuna-Korea armeesse 1951. aasta juunis. Ta langes vangi hiinlaste kätte, kes toetasid Põhja-Korea liidri Kim Il-sungi vägesid 1950-1953 aastate sõjas, ütlesid Lõuna-Korea diplomaadid Pekingis.

Ta identifitseeris end sõjavangina, ühega umbes 300 lõuna-korealasest, kes arvatakse Põhja-Koreas veel elus olevat.

Kuna Jeoni oli sõjas hukkunute, mitte aga sõjavangide nimekirjas, ei aidatud teda enne, kui perekond esitas fotod.

Peking ja Pyongyang on sõlminud kokkuleppe, mille alusel annab Hiina Põhja-Koreale välja kõik ebaseaduslikult riiki saabunud põhja-korealased.