Ettevõttele Hongkong Electric Co, mida kontrollib miljardär Li Ka-shing, kuuluv laev viis esmaspäeval reisijaid linna Victoria sadamasse ilutulestikku vaatama, kui põrkas Lamma saare juures kokku teise laevaga, teatab Reuters.

Hukkunute hulgas oli viis last. Üle saja inimese viidi haiglasse ning üheksa neist on tõsiste vigastustega kriitilises seisundis.

„Me kahtlustame, et keegi ei täitnud oma kohuseid, seetõttu toimusid ka vahistamised,“ ütles politseikomissar Andy Tsang. „Me ei välista võimalust, et toimub veelgi arreteerimisi.“

Vahistati meeskonnaliikmeid mõlemalt aluselt.

Pärast kokkupõrged alustati suurt päästeoperatsiooni, millest võtsid osa sukeldujad, helikopterid ja laevad.

„Kümne minutiga oli laev uppunud. Me pidime ootama vähemalt 20 minutit, enne kui meid päästeti,“ ütles üks pääsenu.

Pääsenute sõnul pidid inimesed aknad purustama, et pinnale ujuda. „Me arvasime, et sureme. Kõik olid sees lõksus,“ ütles keskealine naine.

Ilutulestikuga tähistatakse kesksügise pidustusi ja Hiina rahvuspüha. Hongkong läks Suurbritannialt Hiina alluvusse tagasi 1997. aastal.

Õnnetuses osalenud parvlaev sai küll tugevalt kahjustada, kuid suutis Lamma saare kai äärde sõita. Mitmed sajast reisijast ja meeskonnaliikmest said vigastada.

„Pärast õnnetust tekkis kaos ja inimesed karjusid. Vesi hakkas sisse voolama ja alus ühele poole kreeni vajuma ning inimestele öeldi, et nad kõik ühele poolele hoiaks ja kõik hakkasid päästeveste selga panem,“ rääkis üks reisija.

Laevafirma Hong Kong and Kowloon Ferry esindaja ütles, et juhtunusse püütakse selgust tuua. „Meie kapten ei tunne ennast hästi ja me pole saanud temaga seni rääkida.“