Intsident leidis aset neljapäeval kohaliku aja järgi kell 23 (meie aja järgi reedel kell 1), kui ründaja avas piirkonna suuruselt teises linnas Londonderrys keset rahvarahutusi tule, tulistades tõenäoliselt politseinike suunas, aga tabades ja tappes 29-aastase ajakirjaniku Lyra McKee, vahendab uudistekanal BBC.

Täna hommikul võeti terrorismi käsitleva paragrahvi alusel vahi alla kaks noort inimest, üks neist 18- ja teine 19-aastane mees, kes toimetati oma kodudest piirkonna suurimasse linna Belfasti.

Tapja tabamisel palus politsei inimeste abi, avaldades mobiilikaamera video musta maski ja tumedate riietega mehest, kes hoiab käes relva, suunates seda politseinike ja märuli pealtvaatajate suunas. Avaldati ka kaks turvakaameravideot, millest ühel on näha, kuidas noor ajakirjanik seisab vahetult enne tulistamist politseiauto kõrval, ja teisel, kuidas kahtlusalune relvaga politseinikke sihib.

Tapmist käsitletakse terroriaktina, mille eest peetakse vastutavaks dissidentidest vabariiklasi. „Tõenäoliselt oli tapmise taga äärmusorganisatsioon Uus IRA (Iiri Vabariiklik Armee),“ ütles ülemkonstaabli asetäitja Mark Hamilton reedel.

Tänavatel sai vägivallapuhang alguse pärast seda, kui kohalik politsei otsustas hakata korraldama reide dissidentide pelgupaikadesse: politseinike ja dissidentide vahel puhkes vägivaldne vastasseis: loobiti süütepomme ja ilutulestikurakette ning süüdati mitu autot ja kaubikut.

Lyra McKee