Clintoni jaoks tuli ministeeriumi otsus avalikustada järjekordne osa tema kirjadest küllaltki halval ajal, kuna juba esmaspäeval toimuvad Iowas presidendivalimiste demokraatide eelvalimised, kus Clintonil (68) on demokraadist sotsialisti Bernie Sandersi (74) ees õige napp edumaa.

Eelmise aasta märtsis sai teatavaks, et Clinton pidas nii isiklikku kui ka ametlikku kirjavahetust sama e-postikonto kaudu. On ilmnenud, et USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) uurib, kas sellega seoses käidi valesti ümber salajase informatsiooniga.

Clinton on korduvalt kinnitanud, et ei saatnud ega saanud informatsiooni, mis oleks olnud märgitud salajaseks.

President Barack Obama on varem öelnud, et kuigi Clinton tegi välisministrina isiklikku meiliserverit kasutades vea, ei kujutanud tema tegevus riigi julgeolekule mingit ohtu ning välisminister ei üritanud skandaali puhkedes ka midagi varjata.

Samal ajal on vabariiklaste rahvusliku komitee aga seadnud kahtluse alla Clintoni pädevuse tegutseda USA relvajõudude ülemjuhatajana, kuna tema meiliserver võis nende hinnangul jätta ülisalajase info „nähtavale nii venelastele kui hiinlastele“.

Clintoni toetusreiting Iowas on viimase küsitluse järgi demokraatide seas 45% Sandersi 42% vastu.

Esimesed eelvalimised toimuvad esmaspäeval Iowas, seejärel 9. veebruaril New Hampshire’is, 20. Lõuna-Carolinas ja 23. Nevadas.

Juulis toimuvad parteikongressid presidendikandidaadi kinnitamiseks, vabariiklastel kuu keskel ning demokraatidel kuu teisel poolel.

Presidendivalimised toimuvad 8. novembril, uus president astub ametisse järgmise aasta jaanuaris.