Ovatsioonid pälvinud Kohl esines Saksamaa taasühinemise aastapäeva puhul peetud parteikongressil, kus osales ka kantsler Angela Merkel, ning kutsus Saksamaad uuteks väljakutseteks jõudu varuma, vahendas BNS.

"Kallid sõbrad, need kuupäevad on võimalus tunda rõõmu sellest, mida me saavutanud oleme, mäletada tänutunde ja uhkusega seda, kes me oleme ja kust me tuleme, ning samuti üheskoos tulevikku vaadata," ütles Kohl.

Põdura tervisega ja ratastooli aheldatud 80-aastane Kohl oli Saksa Liitvabariigi kantsler 9. novembril 1989, kui langes Berliini müür, ning ta juhtis Ida- ja Lääne-Saksamaa ühendamist 1990. aasta 3. oktoobril. Teda tuntakse "Saksa ühtsuse isana".

Kohl hoiatas oma kõnes, et kliimamuutustega võitlemine, Euroopa integratsioon ja immigrantide kaasamine Saksa ühiskonda saab teoks vaid konservatiivsete meetoditega.

Vaid mõni päev varem oli valitsus avaldanud ambitsioonika kava süsihappegaasiemissiooni kärpimiseks ja taastuvenergia edendamiseks, kuid Kohl hoiatas, et rahvusvaheliste liitlasteta on seda raske ellu viia.

Ta ütles, et suurema Euroopa ühtsuse unistusest ei tohi eurotsooni tabanud võlakriisi järel siiski loobuda, ning kutsus alustama "otsekohest arutelu" immigratsiooni teemal.

Endine kantsler lohutas ka viimasel ajal kahanenud toetusega heitlevat valitsusjuhti Merkelit.

"Ärge kuulake inimesi, kes ütlevad, et meie häältepotentsiaal on kahanemas - meie potentsiaal on inimesed, meie ülesanne on nad enda poolele võita," ütles ta.

Ida-Saksamaalt pärit Merkel tänas Kohli omakorda tema panuse eest Saksamaa ühtsuse taastamisse.

"Kui teised kõhklesid, näitasite teie üles tugevust," ütles Merkel.