Fawzija Abdullah Jussef oli juba 11-aastaselt vastu tema enda tahtmist mehele pandud. Ta oli pärit vaesest perekonnast, kus pereisa tervis kannatas maksahäirete all. Fawzija pidi koolist ära tulema ja abielluma. Järgmisel aastal jäi ta rasedaks, vahendab Ilta-Sanomat.

Lastega abiellumine pole Jeemenis midagi haruldast. Tegemist on ka araabiamaailma kõige vaesema riigiga, Jeemeni seadused ei sätesta ka abiellumiseks sobivat vanusepiiri.

“Fawzija juhtum iseloomustab hästi “surma mõrsjate” saatust. Nii me kutsume tüdrukuid, keda sunnitakse abielluma enne 15-aastaseks saamist. Seda tehakse peamiselt majanduslikel kaalutlustel,” selgitas lastekaitseorganisatsiooni juht Ahmad al-Qorashi.

Lastekaitsja hinnangul on laste mehelepaneku põhjusteks peale vaesuse ka teadmatus ja kirjaoskuse puudumine. Jeemeni maapiirkondades on tema väitel üle poole pruutidest nooremad kui 15 aastat.

Näiteks eelmisel aastal lubas Jeemeni kohus kaheksa-aastasel tüdrukul lahutada endast 20 aastat vanemast mehest, kellele tüdruku isa oli ta naiseks andnud. Lugu oli alguse saanud 40 euro (umbes 625 Eesti krooni) suurusest võlast.