Komisjon ei ole oma töötulemusi veel avaldanud, kuid Post teatas ühele informeeritud allikale viidates, et rünnakute korraldamises süüdistatuna 2003. aasta mais USA-s vahi all olev Khalid Sheikh Mohammed olevat veennud Osama bin Ladenit operatsiooni maist või juunist sügisesse nihutama.

Kümneliikmeline sõltumatu komisjon sai sellest teada rünnakute korraldamisega seoses vahistatud isikutelt.

Seni on USA uurijad toonud ära tõendeid, mille järgi pididki üle 3.000 inimese surmanud rünnakud toimuma 11. septembril või selle ümbruses, ning kui oli ka alternatiivne võimalus, siis pigem aasta lõpu poole.

Komisjoni lõppraporti mustandis aga öeldakse, et uued luureandmed näitavad, et “nad soovisid varasemat aega. See on midagi päris uut.”

Bin Laden olevat tahtnud, et rünnakud toimuks mais või juunis, kuid soostus viivitusega, sest juhtiv kaaperdaja Mohammed Atta ja tema kaasosalised ei suutnud enne maikuud proovilende alustada, kirjutas Post.

See näitab, et rünnakud lükati edasi operatiivkaalutlustel, mitte seoses 2001. aasta suvel Ühendriikides tugevdatud julgeolekumeetmetega, järeldab leht.

Riiklik terrorirünnakute komisjon on lubanud esitada uurimistulemused 26. juulil. Pooleteise aasta jooksul on nad küsitlenud rohkem kui tuhandet inimest 10 riigist, teiste seas ka president George W. Bushi.