Dick Cheney, James Mattise, Mark Esperi, Leon Panetta, Donald Rumsfeldi, William Coheni, Chuck Hageli, Robert Gatesi, William Perry ja Ashton Carteri kiri tähistab märkimisväärset jõu näitamist Trumpi õõnestamispüüdluste vastu enne seda, kui kongress peab kinnitama hääletuse valimiskogus.

"Valimised on aset leidnud. Ümberarvestused ja auditid on läbi viidud. Kohtud on asjakohaste väljakutsetega tegelenud. Tulemused on kinnitanud. Ja valimiskogu on hääletanud. Kahtluste aeg on möödas," seisab kaitseministrite ühiskirjas.

Alates valimispäevast on Donald Trump väitnud, et temalt varastati teine ametiaeg, kuigi pole olnud usaldusväärset teavet laialt levinud hääletuspettusest, nagu on kinnitanud kümned kohtunikud, kubernerid ja valimisametnikud, valimiskogu, justiitsministeerium, sisejulgeolekuministeerium ja USA ülemkohus.

Sellegipoolest on kongressis vabariiklasi, kes kavatsevad sel nädalal valimiskogu tulemuste kinnitamise ajal Joe Bidenile vastu seista, ehkki nende jõupingutused viivitavad CNNi teatel vaid Bideni paratamatu võiduni.

Kokku aastakümneid ametiaega esindavad endised kaitseministrid kirjutasid, et presidendirolli üleminek on periood, mil USA on olukorda ära kasutada soovivate vastaste poolt haavatav.

Kõigi kümne elusoleva endise kaitseministri ühiskiri järgneb Mark Esperi ametist eemaldamisele president Trumpi poolt novembris osana kaitseministeeriumi tsiviiljuhtimisstruktuuri ulatuslikust muudatusest, mis hõlmas ka presidendile lojaalsete inimeste kohtadele paigaldamist.

Toonane raputus suurendas sõjaväe- ja tsiviilametnike seas üha suurenevat ärevustunnet, kirjutas CNN.

Ja kuigi Ühendriikide kõrgeim sõjaväelane, USA staabiülemate komitee esimees kindral Mark Milley ütles augustis kongressis, et sõjavägi ei aita lahendada ühtegi valimisvaidlust, kordasid ekskaitseministrid ühiskirjas, et selline pingutus "viiks meid ohtlikule, ebaseaduslikule ja põhiseadusega vastuolus territooriumile".

"Tsiviil- ja sõjaväeametnikud, kes selliseid meetmeid suunavad või rakendavad, vastutavad oma tegevuse raskete tagajärgede eest meie riigile," seisab kirjas, kus viidati ka võimalikele kriminaalkaristustele.

President Bill Clintoni ajal kaitseministrina töötanud vabariiklane William Cohen ütles vahetult pärast kirja avaldamist CNNi saates "Newsroom", et "väga ebatavaline" samm sellise ühiskirja näol oli õigustatud, arvestades "põhiseaduse vastast rada", mille Donald Trump on riigis ette võtnud.

"See oli tõesti meie üleskutse Ameerika inimestele. Me usume, et nad kõik on patriootlikud. President Trump on neid juhtinud mööda teed, mis on põhiseadusega vastuolus. Ja nii tundsime, et on meie kohus öelda kõikidele kaitseministeeriumis, et te olete andnud vande teenida riiki ja põhiseadust, mitte konkreetset inimest," ütles Cohen.

Demokraat William Perry, kes oli samuti Clintoni ajal kaitseminister, ütles pühapäeva õhtul Twitteri säutsus, et avalduse idee pärines vabariiklaselt Dick Cheneylt, kes oli minister president George H.W Bushi ajal.

"Igaüks meist andis vande põhiseaduse toetamiseks ja kaitsmiseks; see vanne ei muutu vastavalt erakonnale," ütles Perry.

Endised ministrid kutsusid kirja lõpus kaitseministeeriumi üles "hoiduma igasugustest poliitilistest toimingutest", mis võivad õõnestada valimistulemusi või kahjustada võimu üleminekut uuele administratsioonile.

Novembris 78aastaseks saanud demokraat Joe Biden vannutatakse ametisse 20. jaanuaril. Asepresidendiks saab esmakordselt naine, Aasia ning Aafrika juurtega Kamala Harris.