„Võim on teie käes. Kui Florida muutub siniseks (demokraatide värv – toim), on see läbi,” ütles Biden. „Ta paneb teid luku taha,” ütles Trump Bideni kohta, ülistades oma saavutusi majanduse vallas, vahendab BBC News.

Kui valimisteni on jäänud vaid mõni päev, on Bideni edumaa üleriiklike küsitluste järgi korralik. See edu ei ole aga sugugi nii kindel niinimetatud kaalukeele- ehk lahinguväljaosariikides, mille hulka kuulub ka Florida ja mis lõpuks otsustavad, kes võidab.

Juba on hääletanud 81 miljonit inimest, neist 52 miljonit posti teel, mis on viinud USA enam kui saja aasta suurima valimisaktiivsuse kursile.

Eilsel kihutusüritusel Tampas uhkustas Trump värske föderaalse projektsiooniga, mille järgi kasvas USA majandus viimases kvartalis enneolematu 33,1-protsendise tempoga, olles enne seda kolme kuuga kahanenud 31%.

Floridas võitmine on Trumpi jaoks vältimatu, kui ta loodab tagasivalituks saada, ja viimaste küsitluste keskmine näitas, et ta jääb seal Bidenist maha vaid 1,4 protsendipunkti, mis mahub statistilise vea piiresse.

„Joe Bideni plaan on kehtestada rängad lukkukeeramised. Ta kavatseb teid luku taha panna,” kuulutas Trump sajaminutilisel vabaõhuüritusel tuhandetele inimestele, kellest paljud maske ei kandnud.

„Vaadake, meid võrreldi Euroopaga,” ütles Trump. „Saksamaal läheb nii hästi, Prantsusmaal läheb hästi, kõigil läheb nii hästi.” Ei, neil ei lähe hästi.”

Rõhutades, et eurooplased on liitlased, jätkas Trump: „Nad lähevad võimsalt tippu, nad panevad kõik kinni, nad panevad kõik lukku. Ma ei nõustu sellega, sest me ei kavatse enam kunagi jälle kõike lukku panna. Me panime lukku, me mõistsime seda haigust ja nüüd oleme me ärile avatud.”

Trumpi juhatas sisse esileedi Melania Trump, kes tegi ühe oma harvadest ülesastumistest kampaania käigus. Kõige suurema aplausiga tervitati Melania järgmist avaldust: „Me oleme lootuse maa, mitte hirmu või nõrkuse maa, ja meil on juht, kes näitab seda meile iga päev.”

Trump pidi kohaliku aja järgi eile õhtul veel Põhja-Carolinasse suunduma, aga üritus Fayetteville’is jäeti troopilise tormi Zeta tõttu ära.

See torm katkestas teadete kohaselt eelvalimised teises lahinguväljaosariigis Georgias, tekitades seal elektrikatkestusi ja murdes maha puid, mis blokeerisid mobiilsete valimisjaoskondade liikumist.

Viimasel kampaanianädalal on Trumpi ajakavas kümme osariiki ja viimasel kahel päeval 11 kampaaniaüritust.

Trump loodab, et kihutusürituste meediakajastus kompenseerib reklaamiraha nappuse. Kantar/CMAG-i andmetel on ainuüksi Floridas Bideni ja Trumpi kulutuste võrdlus 3:1.

Eile pälvis Trump haruldase toetusavalduse mustanahaliselt kuulsuselt, räppar Lil Wayne’ilt.

Biden esines eile Miamist põhjas asuvas Browardi maakonnas 23-minutilisel drive-in üritusel.

„Ma tunnen puudust võimalusest lihtsalt sisse kõndida ja kõigi teie kätt suruda, aga me otsustasime mõnda aega tagasi, et püüame olla vastutustundlikud,” ütles Biden.

Biden tänas kohalesaabunuid, kellest paljud jäid autodesse, et vältida Covid-19 võimalikku levikut, maskide kandmise ja sotsiaalse distantsi hoidmise eest.

Trumpi üritust nimetas Biden „superlevitajaürituseks”.

„Donald Trump on alla andnud,” ütles Biden koroonaviiruse pandeemia kohta.

Biden kutsus üles kehtestama üleriiklikku maskikohustust, hüüdes: „See ei ole poliitiline avaldus, see on patriootiline kohus, issand jumal!”

Biden lubas, et ei pane riiki presidendina luku taha, kuigi ei välistanud seda eelmisel nädalal toimunud debatil.

Trumpi nimetas Biden „inimeseks, kes teab, et ainus viis, kuidas ta saab võita, on see, kui ta jagab meid, rassi, kodakondsuse, rahvusliku päritolu ja soo alusel”.

„Vaadake, kõik teavad, kes Donald Trump on. Me peame näitama talle, kes meie oleme,” lisas Biden.

Biden pöördus otse ka latiinodest valijate poole, sest küsitlused näitavad, et Trump on nende hulgas populaarsust kasvatanud. Latiinod on Floridas ja mõnedes teistes kaalukeeleosariikides, nagu näiteks Nevadas, väga oluline valijate grupp.

„President Trump ei suuda edendada demokraatiat ja inimõigusi Kuuba rahva jaoks ega Venezuela rahva jaoks, samas kui ta on kiitnud nii paljusid autokraate üle maailma,” ütles Biden.

Trump vastas kiiresti Twitteris, öeldes: „Meie oponendid tahavad muuta Ameerika kommunistlikuks Kuubaks või sotsialistlikuks Venezuelaks.”

Täna on kandidaatidel konkureerivad üritused Minnesotas, mis oli üks väheseid Kesk-Lääne osariike, kus 2016. aastal toetati Hillary Clintonit.

Biden teeb täna kampaaniat ka Wisconsinis ja Iowas. Homme on Bidenil üritus Michiganis, kus osaleb ka endine president Barack Obama, kelle alluvuses Biden asepresident oli.