Olen siin huvitaval ajal - Euroopa alles mõtiskleb, kas ja kuidas oma ühtset immigratsioonipoliitikat ajada ning seni on erinevad riigid iseseisvalt tarasid rajanud. Bulgaariasse, Makedooniasse, Ungarisse...

Aed on aidanud immigratsiooninumbrid alla tuua küll - 2000. aastal, enne tara püstitamist, tuli Tucsoni piirkonnas üle piiri 600 000 dokumentideta inimest, 2014. aastal aga 63 000. See arv on hiiglaslik, kuid ka langus on olnud märkimisväärne.

„600 000 immigranti aastas oli kaos. Me oleme selle nüüd kontrolli alla saanud,” kirjeldab USA piirivalve pressiesindaja John Lawson edusamme silmnähtava uhkusega.

USA kogemus aga ütleb, et tegelikult on tara vaid üks osa kogu piirivalvest, vaja on ka tehnikat ja inimesi, et kogu aeg piiri valvata. Ka seal, kus tara ei ole, vaid mehhiklasi hoiab tagasi 80-kilomeetrine rännak mööda kõrbe.

„Arizona kõrbes on 40 kraadi üsna tavaline, kuid immigrandid riskivad sellest hoolimata, ka üksildastel aladel. Kui saame piiriületajad kõrbest kätte, on nad tavaliselt veepuuduses ja nii halvas seisus, et kõigepealt tuleb neile esmaabi anda,” kirjeldab seal igapäevaselt piiri valvav Jose Verdugo.

Vaata videost!

Fotogalerii:

Ajakirjaniku reisi rahastas osaliselt USA välisministeerium.