Loe lähemalt SIIT!

Vaata videost, kuidas paigaldus käib!

Noarootsis valinud uue pesakoha inimasustusele üllatavalt lähedale: lähim maja jääb vaid neljasaja meetri kaugusele ja pesa juurde kostab ka Haapsalu maantee liiklusmüra. Siiski, vaated on imeilusad.

Ei, see ei ole vannitoa uks, mis kotkameestel kaasas on. Need on päikesepaneelid, mida on vaja, et otsepilt kotkakaameras ei katkeks.

Ka fotograafil ja ajakirjanikul tuleb võserikust koos seljakottide, kaablirulli ja päikesepaneelidega läbi tungida, samal ajal kui okstelt pudeneb krae vahele kilode kaupa lund. Esialgne eesmärk on pesakaamera akude laadimiseks elektrit tootvad päikesepaneelid kindlalt paika saada, sest kaamera on vaja peagi uues kohas tööle panna, et linnud jõuaksid sellega enne pesitsusaega ära harjuda.








Paneelidele sobiliku koha leiame kotkapesast umbes 80 meetri kaugusel ühes päikesele avatud võsasopis. Pinnas on vesine, kohati tuleb põlvini mudas ukerdada. Hakkame paneelide jaoks käepärasest materjalist ehk noortest leppadest vaiadel seisvat alust meisterdama.

Lindast ja Sulevist pole õnneks kippu ega kõppu ning saame rahulikult tööle keskenduda. Õnneks sellepärast, et kotkad on kodurahu häirimise vastu väga tundlikud. Renno ja Urmas arvavad, et küllap on Linda ühes Suleviga suundunud toitu otsima kaugemale Saunja lahele, vaba vee äärde.

Saagides, vaiu vetruvasse pinnasesse tagudes ja naelu kopsides kulub mitu tundi, kuni asi valmis saab.


a

Õhtuhämaruses saame kaamera lõpuks puu otsa kinnitatud. See pole mingi amatöörlik vidin, vaid tegemist on väga võimsa ja teravat pilti edastava veebisilmaga. Urmas märgib seejuures, et kolmekümnekordse optilise suurendusvõimsusega kaameraga on võimalik kodus arvuti taga istudes vabalt neljakümne meetri kaugusel platsil toimetavate kotkaste rõngaid lugeda ja nii ka nende päritolu määrata.

Kaamerale tuleb elektriga elu sisse, kuid pildi ja heli edastamiseks hädavajalikku ühendust lähima mobiilimastiga saada ei õnnestu. Kui asjad sujuvad, peaks söögiplatsi kotka-TV käivituma siiski juba sel nädalal. Ka Linda ja Sulevi pessa võime veebikaamera vahendusel piiluma hakata ilmselt juba selle aasta sees.

Urmas peab kolleegi raskust sõna otseses mõttes turjal kandma: Omar Neiland kasutab teda redelina


EPLi ajakirjanik Ulvar Käärt koos kaameraga: õige raske teine!
Vaata fotogaleriid!