TEE TÜHJUSESSE: Siin Kiviõli tuhamäe kõrval tööstusraudteel ei ole ammu vuranud ükski rong. Tee ja liiprid on rohtu kasvanud

Räämas majad ida virumaal

SOMPA: Omaette sürrealistlik maailm Jõhvi küljeall.

Siin on tühjad lagunevad kolossid vastamisi majadega, kus sees on elu.

Räämas majad ida virumaal

Huvitav, mis tunne on elada majas, mille vastas tõmbavad tuju maha lagunevad kolossid?

Muide, tühjad majad on täis igasugust kraami, riideid, klaasikilde ja lõhutud pudeleid, jalanõusid ja muud tarbesodi, mis annab tunnistust sellest, et vähemalt kohalikud lapsed ja rahulikku joomakohta otsijad käivad nendes võrdlemisi ohtlikes majades tihti.

Kuid need üksildased hallitavad hooned on inimestele ohtlikud ju suisa kahel moel: esiteks pole ju teada, millal maja variseda võib - ning eks kohalikud lapsed ja teismelised käi ikka hoonetes kolamas. Teisalt ei mõju ju mahajäetud hoonete keskel elamine ka inimese vaimule kuigi edasiviivalt.

Moel või teisel võib aga hommikul ärgates ning kardinat eest tõmmates iga päev pilku mustavatesse aknaakudesse suunata olla kõike muud kui elujaatav....

Räämas majad ida virumaal

Selline trepp annab selge signaali, et ülesronimist jätkata ei tasu. Ent kas seda mõistavad ka näiteks majades mängivad lapsed?

Räämas majad ida virumaal

SÜSTLAD MAHAJÄETUD KOOLI ÕUES: Masendavaimad vaated avanevad aga Sompa vana koolimaja rusudes: teistmoodi on seda võssakasvanud hoonetekompleksi raske nimetada.

Need paar pildile jäänud süstal on vaid osa sellest, mida kohapeal leidub.

Räämas majad ida virumaal

MAALILINE: see siin oli aastakümneid tagasi Sompa koolimaja koridor, nüüd paistavad läbi rondistunud ja osaliselt põlenud lagede päike.

Räämas majad ida virumaal

MEENUTUS MINEVIKUST: Selline - justkui Sompa ise - viiekümnendatest pärinev õppematerjali joonistus vedeleb koolimaja vanas klassiruumis. Sellisena kujutati ette just enamiku stalinistlikke ideaallinnu... Ka Sompa kesklinn on just täpselt sarnane - laiad teed ning kesklinnas asuvad viiekümnendate stiilis esindushooned.

Äärelinna tagasihoidlikumad ja tänaseks ka juba mahajäetuses karjuvad hruštšovkad olid selle pildi joonistamise idealistlikul ajastul alles tulevikumuusika.

Räämas majad ida virumaal

PÄIKE SIRAB: ja loodus kogub jõudu. See hiiglaslik õppehoone asub Kohtla-Järvel. Maha jäetud vaid paar aastatid tagasi, võib siin rõõmustada olemasolevate aknaraamide üle ja veel suletuna püsivate uste üle.

Ent trepiastmevahelt esiletungivad sitked raudrohu varred ei jäta ka siinset maastikku kaua endiseks...

Räämas majad ida virumaal

ARVED, MIDA KEEGI EI MAKSA: ka veidi inimlikku ignorantsi on alles: need uksevahele surutud kirjad annavad justkui tunnistust sellest, et usk, et siia tullakse tagasi, on säilinud.

Räämas majad ida virumaal
VAATA SUURT FOTOGALERIID!