Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) ja Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL) žürii valis 1135 foto seast 2014. aasta pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Žüriisse kuulusid  Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, fotoajakirja Positiiv dokumentaal- ja portreefoto toimetaja Annika Haas ja teletoimetaja Rasmus Kagge. Välismaalt oli žüriis Soome fotoajakirja Photo Raw Magazine peatoimetaja Hannamari Shakya ning Venemaalt agentuuri AP fotograaf ja fototoimetaja Ivan Sekretarev.

Märksõnadena võib välja tuua, et finalistide hulgas oli tänavu oluliselt rohkem maakonnalehtede fotograafide tööd.

“Žüriil läks tuliseks aruteluks, sest finalistide osas oli tase väga kõrge. Silma paistis temaatiline mitmekesisus, väga laia ampluaaga olid pildid. Kummaline oli aga see, et mõned teemad olid justkui puudu, justkui kõige suuremad uudiste teemad – näiteks sündmused Ukrainas, olid
esitamata jäänud,” kommenteeris töid tänavune žürii esimees Mart Luik.

“Oli lõbus ja tore, oluliselt parem kui ma ootasin. Mulle meeldis, etoli teemade rohkus, võiks ju eeldada, et kui aastas on umbes kümmekond suuremat teemat, siis on enamus pilte vaid nendest, seda siin ei olnud,” tunnustas uudisteagentuuri AP Moskva toimetuse fotograaf ja fototoimetaja Ivan Sekretarev. “Mulle meeldis, et ei olnud vaid mõned head näited tõeliselt heast fotograafiast, vaid neid oli erinevaid. Tundub et Eestis on palju häid fotograafe.”

Siiski, üle tuhande foto läbivaatamise järel tundus kohati fotode keskmine tase madal.

“Kohati oli fotode tehniline tase madal: fotograafid peaksid õppima selgeks parimad tehnilised tasemed. Kaamerad muutuvad järjest paremaks, aga tundub, et fotograafid muutuvad järjest laisemaks. Suurim mure on see, et mõtteid ja mõtlemist tundub olevat vähe. Oluline on instinkt,
aga ka mõtlemine,” soovitab Hannamari Shakya meeles pidada vana kuldreeglit, mis enne võttele minekut läbi mõelda. “Viis “kaksisveed”: Why, when, who, what, where (Miks, millal, kes, mis ja kus) peaks olema alati läbimõeldud.”

Kokku laekus konkursile 688 tööd, pildifaile koos fotoseeriatega oli 1135. Neist 222 kandideeris parimale olemusfotole, 158 parimale portreepildile. Spordikategoorias võistles 92 fotot ning parimale
uudisfoto preemiale kandideeris 158 uudispilti.

Kategooriate lõikes võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli aasta pressifoto 2014.

Žürii avalikustas täna nominendid. Võitjad tehakse teatavaks EALLi korraldataval pressipeol 6. märtsil.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 640 euro suuruse preemia. Aasta pressifoto 2014 autor pälvib lisaks veel 640 euro  suuruse preemia.

OLEMUS

Avakaader:

Priit Simson (Eesti Päevaleht): Kaotatud sõda

Afganistanis Camp Bastionis tõmmati 2014. aastal otsad kokku. Lõppes ka eestlaste kümneaastane missioon. Meie sõjameestest jättis elu võõrsile üheksa ja vigastatult naasis 90.

Dmitri Kotjuh (Järva Teataja): Puudutuse aeg
Evelin Ilvese poolt õrn puudutus avaldas lähedust ja poolehoidu, mis oli kooskõlas laulupeo teemaga

Aasta Pressifoto nominendid 2014

Liis Treimann (Postimees): Klassi ainuke poiss
Poja hariduskäiku kavandavatele vanematele ei turgata balletikool pähe tõenäoliselt esimesena. Harjumusest kujutame ette, et balletti tantsivad naised. Nii õpib ka Tallinna Balletikoolis iga viie tüdruku kohta vaid üks poiss. Nõukogude aja suur huvi balleti vastu on järjest kahanenud. Klassikatund – balleti alustala, hüpe Pas échappé. Maximo ütleb, et poisse võiks olla rohkem – oleks lõbusam.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

UUDISED

Erik Prozes (Postimees): Poliitiline atentaat

Märtsikuu teine nädal. Euroopast Eestisse saabunud Siim Kallas jõudis sotsiaaldemokraatidega valitsusliidu loomisel lõpursirgele. Ja siis juhtus midagi mõistetamatut: Kallas teatas oma erakonnalegi ootamatult, et loobub valitsuse juhtimisest ja kiirustas tunnipealt lennujaama, et
sõita tagasi Brüsselisse. Hiljem on Kallasele tehtud poliitilist atentaati nimetatud ka “Operatsioon Hõbekuuliks” ja viimastel andmetel juhiti operatsiooni temaenda erakonna tagatoast.

Aasta Pressifoto nominendid 2014
Margus Ansu (Tartu Postimees): Klassijuhataja tunnid


27. oktoobril vapustas Eestit koolitulistamine Viljandi Paalalinna koolis. Järgmisel päeval toimusid koolis klassijuhatajatunnid, milles selgitati õpilastele juhtunut ja anti soovitusi edasiseks käitumiseks. Pildil keskel, kaetud akendega, on klassiruum, milles toimus tulistamine.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

Erik Prozes (Postimees): Ma tulen veel tagasi!


“Ma tulen veel tagasi!”, viipab Jürgen Ligi Stenbocki majale, lahkudes seal toimunud erakorraliselt pressikonverentsilt, kus ta teatas tagasiastumisest.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

SPORT

Dmitri Kotjuh (Järva Teataja): Noored suusatajad

Ambla SK suusalapsed igatsevad vihmasel Vallimäel lund. Seni, kuni kodukant nende nõudmistele tummaks jääb, sõidavad nad lumeotsinguil Soome ning Pärnu- ja Valgamaa vahet.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

Hendrik Osula (Delfi): Tuline finišiheitlus

Eesti kergejõustiku meistrivõistluste 5000m jooksu finaaliheitlus, kus millisekundite mängus jäi peale Roman Fosti.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

Liis Treimann (Postimees): Kristali ja Levadia järjekordne triumf

Marko Kristalile tiitlite võitmine meedlib. Elu 11. Eesti meistri karikat vaatab Levadia peatreener eriti magusal pilgul.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

PORTREE

Renee Altrov (Müürileht): Eesti Vabariigi President

Eesti Vabariigi Presidendi Toomas Hendrik Ilvese portree Müürilehe esikaanele.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

Andras Kralla (Äripäev): Juhe seinast

Üheksa aastat Eesti Energiat juhtinud Sandor Liive ametiaeg lõppes novembris.

Aasta Pressifoto nominendid 2014

Birgit Püve (Müürileht): Eesti dokumendid 2014

Inimese nägu on ajastu parim dokument. Eesti vabariigi taasiseseisvumise 23. aastapäevale pühendatud seeria eesmärk on uurida Eesti identiteeti ning luua Eesti nägude kaudu üldistusvõimelisem portree kaasaja eestlasest.

Aasta Pressifoto nominendid 2014