Väga sageli lennati öösel. Olime lapsed ja sellel ajal suvekodus ning mäletan, et igal öösel kella kahe ajal tulid hävitajad/pommitajad, hiljem selgus, et "vennasriikidest" ja meie kohalt lennati ülehelikiirusel üle. Sellega kaasnes alati kõva pauk - nagu pomm oleks lõhkenud.

Need lennukid käisid pommitamas Pakri saarte märgistatud objekte, samas näidati sellega ka lähiriikidele, milleks see pakt võimeline on. Olime lapsed ja vahel ei maganud hommikuni, ei saand aru, kas sõda käib. Keegi ei küsinud toona, kuidas sellised lennud elanikel ja loomadele mõjuvad. Noorim laps hüppas suisa unepealt voodist põrandale.

Mäletan, kuidas päise päeva ajal oli õhus lendamas näha ka 18 lennukit korraga. Sel õhtul lehmad karjalaudas piima ei andnud. Aja jooksul lendude arv tihenes, lennati ka päeval. Vähemalt kolmel korral kuulsime seda müra ja panime sõrmad kõrvadesse ja viibutasime rusikaid. Tol korral lendasid "vennasriikide" lennukid Haapsalu lähedale lennuväljale.

Neil aastatel, kui vene armee pidi lahkuma, tegime metsas küttepuid ja kaks lennukit lendasid nii madalalt, et lehtsaag lendas käest, nägin isegi piloodi nägu ja näitasin talle kahe käega keskmist.

Sellised olid ajad NSVL ajal ja lõpus. Kes küsis, kas tohib ja kus tohib? Meie perest tolle aja lapsed ja mina näeme veel siiani unes, et lennukid lendavad ja pommitavad meie vana maakodu. See oli nõukogude võimu sõu.

Siis lõppes nõukogude aeg ja olin harjunud juba kuulma linnulaulu. Kuid 1997. aasta suvel olin neli nädalat Saksamaal ja esimesel õhtul, kui toimusid need samad lennud/hääled, pidin kokutades küsima, kas sõda on lahti.

Mis puutub NATO madallendudesse 200 meetri kõrgusel, on see kõik lapsemäng võrreldes sellega, mida on nähtud-kuuldud. Kui poleks NATO abi, lendaksid Vene omad samamoodi ja mida saaksime me siin teha? Need madallennuharjutused on Eesti riigi kaitse seisukohalt hädavajalikud, et ei korduks need lapsepolve õudused ja oleksime juba ammu pidanud lubama neid maanduda Eesti lennuväljadel.
Hea on kuulda, kui ohus kuuldub rahulik NATO lennuki hääl. Pööran külge ja magan rahulikult edasi.