Lootsin, et probleem laheneb nädalatega, kuid nädalatest sai kolm kuud. See on piisavalt pikk aeg, et tööst ilma jääda. Siis sai mul raha otsa.

Püüdsin meeleheitlikult tööle saada, kuid keegi ei võtnud. Tekkis rendivõlgnevus. Läks veel üks kuu ja olin tänaval. Kuna mul ei ole vanemaid ega sugulasi, kes aitaksid, siis olen ilma koduta olnud juba viimased 2,5 aastat.

See ei ole minu lugu. See on 33-aastase Rein Vaalundi lugu, kellega sain tuttavaks 2009. aasta talvel, kui ta esimest aastat tänaval elas ja ostukeskuse parklas raha kerjas.

Kaks aastat ma Reinu ei näinud. Mõtlesin, et Rein on tagasi tööl, kuid siis nägin teda selle aasta oktoobris samas parklas uuesti ja tundsin sügavat kurbust. Rein ei joo, on ülimalt visa hingega, kuid jäänud lõksu, kust oleks kõigil väga raske välja tulla.

Kui ma Reinu kolm nädalat tagasi uuesti nägin, ei suutnud ma pikalt autost välja tulla. Istusin ja tundsin viha ning abitust. Abitust, sest teadsin, et minu järjekordsed 5 või 10 eurot ei oma Reinu jaoks pikaaegselt mitte mingisugust kasu. Viha seepärast, et mul polnud ühtegi ideed, kuidas teda aidata.

Ainus, mis ma suutsin välja mõelda, oli see, et läksin ja ostsin kolm raamatut - "Saladus," "Enesehinnang" ja "Ma teen sinust miljonäri". Need kõik on raamatud, mis on seotud õige ellusuhtumisega.

Otsisin Reinu parklast üles ja tegin temaga diili: iga raamatu eest, mille Rein läbi töötab ja millest saadud õppetunde ta minuga jagab (eelkõige teemal, kuidas raskest olukorrast välja saada), maksan talle 30 eurot.

Rein valis esimeseks raamatuks "Saladuse" ja tahtis lugemiseks saada kaks nädalat. Kutsusin kaasa oma hea sõbra Johannes Arro ja tegime Reinuga viie-minutilise video, et Rein saaks jagada oma õppetunde raamatust.

Minu tänavune jõulusoov oleks Reinule töö leida. Kui sul töö osas häid ideid pole, siis äkki loobud mõnest kingist ja aitad Reinul raha koguda, et eesolev aasta oleks tema jaoks valutum. Pane see video oma Facebooki seinale ja jaga seda lugu. 

Kuna video lõpus on Reinu mobiilinumber, tekkis paaril sõbral küsimus, et kuidas on tänaval elaval inimesel telefon. Selle andis Reinule töötukassa, et ta saaks vastu võtta nende kõnesid. Rein ise välja helistada ei saa. Kui sina talle helistad ja ta vastu võtta ei saa, siis palun, proovi uuesti.

Usume ka nende väärtusesse, kes on ise oma väärtuse ühiskonna ühiskonna ükskõiksuses ära unustanud. Armsaid jõule ja aasta lõppu kodusoojuses!