"Talgupäev ning laulu- ja tantsupidu kannavad samu väärtusi, annavad elurõõmu ja tugevdavad õlatunnet ning kutsuvad inimesi aktiivselt kaasa lööma ja panustama oma kodukoha ja ühiskonna heaks," räägib laulu- ja tantsupeo sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum. Maikuu esimene laupäev, 3. mai, on Weidebaumi sõnul laulu- ja tantsukollektiividele hea vahepeatus teel suvisele suursündmusele, et ühiselt käed külge panna ning peo õnnestumisele kaasa aidata. Laulu- ja tantsukollektiivid on oodatud neid talguid nii eest vedama kui ka aktiivselt osalema.

"Meie ümber on tuhandeid märkamist väärivaid ajaloolisi paiku, millest me ei pruugi midagi teadagi – näiteks Vasula mets, kus Mart Saar käis inspiratsiooni ammutamas või Peressaare küla, mis esimese Eesti Vabariigi ajal uudismaa-asundusena õitses ja millest tänaseks midagi alles ei ole," loetleb Weidebaum. "Tuleteekonna ettevalmistamine ja kultuuriväärtuslike paikade ülesotsimine ja korrastamine üle Eesti sobib väga hästi talgupäeva tegemistesse, pakkudes võimaluse teha lähemat tutvust tänavuse peo teemadega – puudutada aega ja kogeda sügavat hingepuudutust," lisab laulupeo teabejuht.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüüri sõnul saab talgud kanda üle-eestilisele talgukaardile Teeme Ära veebilehel, sealjuures võiks korraldajad registreerumisel kasutada märksõna "Puudutuse aeg". "Laulu- ja tantsupeoliste teada-tuntud koostegemise tahe aitavad mitmeid maakondi läbiva tuleteekonna muuta veelgi kaunimaks ning anda oma panuse Eestimaa kultuurilooliste paikade heaks," kinnitab Tüür.

Teeme Ära talgupäevaks saab iga kogukond ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. Kõik inimesed ja organisatsioonid üle Eesti on oodatud talguveebis aadressil www.teemeara.ee kirja panema kavandatavaid talguid ning kutsuma teisi aktiivselt osalema. Praeguseks on talgupäeva lehel registreeritud juba ligi tuhat talgut.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik, seal hulgas Vabaühenduste Liit EMSL, SA Domus Dorpatensis, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud ja paljud teised. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Itella Smartpost, Nordic Hotel Forum, Pakendikeskus, Tamrex, Vizeum, Coca-Cola HBC Eesti, EMT ja teised.

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu "Aja puudutus. Puudutuse aeg" toimub Tallinnas 4.-6. juulil. Suvise laulu- ja tantsupeo TuleTulemise rattateekond algab 15. juunil Tartust ning kulgeb jalgratastel läbi Tartumaa, Jõgevamaa, Ida- ja Lääne-Virumaa, Järvamaa, Raplamaa ning Harjumaa Tallinnasse. Ligikaudu 1000-kilomeetrisel teekonnal liigub peotuli külast külla ja käest kätte kohalike kooride, tantsurühmade ja orkestrite teatesõiduna. Tänavuse laulupeo kunstiline juht on Hirvo Surva. Tantsupeo pealavastaja on Maido Saar, muusikajuht on Toomas Lunge ning "Puudutuse" idee ja loo autor on Sten Weidebaum.