Erinevates meediakanalites ilmus iga päev suusaliidu avaldusi, mis, nagu nüüdseks selgunud, põhinesid mitmetel valedel. 7. aprillil lõpuks korraldatud pressikonverentsil selgus kurb tõde — positiivseks osutusid nii Veerpalu A- kui ka B-proov, mis justkui tähendaks selgelt, et tegu oli dopingutarvitamisega.

Ometi aga eesti rahvas Veerpalu patustamist ei usu — ilmekaks näiteks on Andrus Veerpalu toetamiseks loodud lehekülg Facebookis, millel on juba üle 40 000 toetaja.

Andrus on paljude aastate jooksul oma säravate võitudega valmistanud rõõmu ning külvanud uhkustunnet kõigis eestlastes, pälvides tunnustuse ja poolehoiu. Niivõrd hea iseloomu ning muheda olemisega sportlast, kui seda on Veerpalu, kerkib esile harva. Ongi nagu võimatu uskuda, et selline mees millegi negatiivsega hakkama võib saada.

Andrus Veerpalu ausa mängu reegleid igati järgiv kuvand tundus purustamatu. Positiivsetest dopinguproovidest jõudu kogunud süüdistused tunduvad aga eestlastele absoluutse ülekohtuna. Ikka kiputakse kokku hoidma, kui omasid “kiusatakse” ning vajadusel kaitstakse üheskoos “kannatanut” viimse veretilgani.

Mobiliseerimine omade kaitseks on küll üllas, kuid milleks astuda vastu vettpidavatale tõenditele? Selline käitumine on vaid seesmise ebakindluse tunnus.

Sõltumatu maailma dopinguvastane agentuur WADA tegeleb arvukate dopinguproovide läbiviimise kõrval ka pidevalt uute dopingainete avastamisega. Hiljutiseks läbimurdeks võib lugeda kasvuhormooni hGH, mille testimise tulemusena mullu veebruaris ka esimene sportlane dopingutarvitamises süüdi mõisteti. Sama kasvuhormooniga patustas väidetavalt ka Veerpalu.

FIS-i meditsiinilise komitee aseesimehe Inggard Lereimi sõnul on alusetu väita, nagu oleks positiivse proovi tinginud sportlase keha poolt toodetud hGH kogus. Positiivse tulemuse andvat just välispidiselt manustatud kasvuhormoon. Vägisi tekib küsimus, et kui mitte uskuda maailma dopinguagentuuri, siis keda veel. Tulemusi eirates ning Veerpalu süütust pimesilmselt ja lihtsameelselt uskudes, võib tõdeda vaid üht: emotsioon on tugevam, kui ratsionaalne mõtlemine.

Igaüks las valib ise, kas elada valedes ja müütides või pingutada, et selgitada välja tõde ja vaadata asjaoludele otse näkku. Ma toetan Andrust sel raskel hetkel, tal on kindlasti emotsionaalselt raske. Aga ma soovin teada tõtt ning selleks on mul selle riigi kodaniku ja spordihuvilisena õigus.