PLUSSID

1) Sõbrad on lähedal. Alguses ei tunne kedagi, kuid väikse ajaga tekib palju uusi tutvusi, kellest nii mõnestki saavad head sõbrad. Ei ole vaja minna teisele poole linna või üldse linnast välja - lihtsalt üks kõne ning saad inimestega kokku.

2) Iseseisvus kasvab. Ühikas elamine on põhimõtteliselt nagu omaette elamine. Tuleb ise majandada ning aega planeerida. Õpilased, kes elavad koos vanematega, ei pea arvestama, kuidas saab kuu üle elatud. Vanemad teevad enamuse nende eest ära. Ühikas tuleb ise hoolitseda selle eest, et külmkapp oleks täidetud ning rahadest tuleks kuu lõpuni välja. Enam ei ole nii, et ema paneb arsti juurde aja kinni, kirjutab tõendi, miks koolist puudusid või käib poes.

3) Suhtlemisoskus paraneb. See peaks igaühe puhul kehtima. Nimelt suhelda tuleb kogu aeg, igal pool. Kui sa just kogu aeg oma toas ei istu. Minnes kööki on seal ka teisi noori, hakkad nendega juttu ajama. Kui oled tagasihoidlikum, siis kindlasti hakkab keegi sinuga ise juttu ajama. See hirm kaob ära, ajapikku hakkad ise inimestega vestlusi alustama ning saad nii palju uusi tutvusi.

4) Kõik vajalik on olemas. Voodi, kapp, külmkapp, köök, veekann, mikrolaineahi, laud, tool, riiulid... Mida veel tahta?

5) Õpid ise oma aega planeerima. Enam ei ütle vanemad seda, millal sa pead kodus olema, et koolitööd ja kõik muu tehtud saaks. Nüüd tuleb ise mõelda, et peaks ikka üheksaks ühikasse saama, et referaat valmis saada.

MIINUSED

1) Saab vähe omaette olla. See on tore, et saab palju suhelda, eriti siis, kui toakaaslane on su sõbranna, kuid vahel tahaks omaette olla. Kui jõuan õhtul ühikasse, siis toakaaslane on ka siin. Tema räägib juttu või kuulab valjult muusikat. See tuleb ära kannatada, isegi kui endal on olnud väsitav päev.

2) Kell 22:00 peab ühikas olema. Iseenesest on see tore reegel, sest kui võiks jõuda ükskõik mis kell, siis arvatavasti paljud tuleksid kuskilt peolt öösel hilja ning kooli nad hommikul ei jõuaks. Aga see aeg võiks olla kasvõi 23:00.

3) 23:00 peab olema oma toas. See kellaaeg võiks nädalavahetustel olla näiteks 2:00 - siis ei ole ju probleemi, et hommikul üles ei saa, aga see kellaaeg kehtib iga päev.

4) Ei sööda korralikult. Olgem ausad, väga vähesed noored viitsivad siin õhtuti korralikult süüa teha. Enamuse kapist leiab ainult kiirnuudleid. Aga te mõelge, mida teeb pidev kiirnuudli söömine! Hommikul kiirnuudlid, õhtul ka. Väga paljudel õpilastel on koolilõuna ainus korralik toidukord. Ühikaelu muudab toitumisharjumusi päris kõvasti. Pean tunnistama, et ka ma ise ei viitsi õhtuti midagi eriti teha. Vahel näksin pähkleid või teen võileibu ning teinekord käin Statoilist läbi ja võtan ühe hot dogi.