1997. aastal oli Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) sunnitud välja kuulutama rasvumise globaalseks epideemiaks. Viimastel aegadel kasvab märgatavalt just ülekaaluliste laste arv. Rahvusvahelise kooliõpilaste uuringu (HBSC 2006) andmetel oli Eestis 12% 11-15-aastastest poistest ja 7% samas vanuses tüdrukutest ülekaalulised või rasvunud. Viimase uuringu (HBSC 2010) põhjal on need tulemused vastavalt 17% ja 11%, mis näitab selget tõusutrendi.

Tänaval käies võib märgata, et iga viies laps, kes vastu kõnnib, on pisut pontsakas ja veidike suurem kui oleks normaalne. Miks see nii on?
Tarbitakse liigselt rämpstoitu, karastusjooke ja magusat. Liigutakse vähe, sest vanemad veavad oma võsukesi autoga pea igale poole, kuhu vaja, lapsed on laisaks muutunud, enam ei viitsita trenniski käia, vaid meelsamini istutakse kodus ja mängitakse oma iPadis või arvutis.

Lastel on tihti ükskõik, millised nad välja näevad, peaasi, et saaks ainult kommi, krõpsu ja limpsi tarbida, sest see on ju hea ning sõltuvust tekitav, kuid kui nad on suuremad, siis tekivad raskused. Ülekaalulisus põhjustab palju tervisehädasid, neid võidakse kiusata ja nad ei pruugi enam kodust väljagi tahta minna.

Minu arvates kõik see ülakaalulisus ja rämpstoidu söömine tuleb kodust. Laps sööb seda, mida ta ema või isa sööb ja kui lapsele väikesest peale ebatervislikke toitumisharjumusi edasi antakse, siis tulemus on selgelt näha. Süüakse palju ja liigutakse vähem. Vanemad ei tohiks unustada, et nad on oma lastele suureks eeskujuks! Muidugi ei saa süüdistada kõiki vanemaid, sest paljud neist on oma ülakaaluliste lastega väga mures isegi kui on toitutud kodus normaalselt ja liigutud palju.

Teadmiseks tulevastele vanematele: lapsi ei tohiks väiksest peale kõiksugu rämpsuga toita, vaid pigem valmistada neile ise kodus midagi head ja tervislikku ning jälgida, et laps oleks füüsiliselt aktiivne, sest küll ta jõuab oma elu jooksul neid burgereid süüa ja ise enda kehakaalu pärast muretseda.

Hea lugeja, anna palun kommentaariumis teada, millised on sinu toitumisharjumused, kuidas oled rahul oma kehakaaluga ja kas paksus on häbiasi või normaalne nähtus!