Ohustatud liikide register on olemas isegi taimede kohta. Kui loom on kantud punasesse raamatusse ja ei ole veel hilja, siis asutakse antud loomaliigi looduslikku elukeskkonda kaitsma, peatatakse selle hävitamine. Samuti seatakse liigile küttimiskeeld. Iseenesestki mõista, et sellist looma ei tohi tappa ja kui seda tehakse, järgnevad ranged karistused.

Kuidas aga koheldakse inimmaailmas väljasurevaid rahvaid? Nii kurb kui seda ka tunnistada poleks, siis väljasurevatel rahvastel pole praktiliselt mingit kaitset. Nende loomadest saatusekaaslastega ei anna neid võrreldagi. Kui väljasureva loomaliigi esindaja ära tappa, saad rängalt karistada, kui aga väljasureva rahva esindaja ära tappa, saad sama palju karistada, kui iga teise inimese tapmise puhul.

Peaks olema hoopis nii, et väljasureva rahva tapmise eest määratakse ainult surmanuhtlus. Võtame kasvõi eestlased, meid on oma kodumaa rahvastikust vähem kui 70%. Oleks Nõukogude okupatsioon veel veidi edasi kestnud, oleksime me kiiresti jäänud oma põlisel asualal vähemusse ja üsna pea välja surnud. Kui vaadata meie soome-ugri sugulastest väikerahvaid Venemaal ja nende saatust, siis paljud neist ongi jäädavalt kadunud või kadumas, vegeteerides olemise ja mitteolemise vahepeal.

See on meie jaoks hoiatav näide sellest, kui kaduv on üks rahvas, mis on suutnud läbi raskete aastatuhandete alles jääda. Isegi paljudel suurrahvastel pole see õnnestunud. Seda enam tuleks hinnata neid väikerahvaid, kes on suutnud püsima jääda.

ÜRO soovitas äsja Eestil võtta kasutusele kakskeelsus. Ega ÜRO-d ei huvita ühe väikerahva sajandeid kestnud võitlus püsimajäämise nimel, mis on sageli olnud lausa lootusetu. ÜRO muretseb siinsete venelaste pärast. Kui nad õpivad ära eesti keele, siis võib vene keel maailmast ära kaduda - kas see on ehk nende hirm?

Mis mõte on üldse ÜRO-l? ÜRO eelkäija Rahvaste Ühendus näitas enne II maailmasõda ja selle ajal, kui hambutu ja mõttetu ta on. RÜ muudeti ÜRO-ks sisuliselt seepärat, et RÜ oli minetanud igasuguse tõsiseltvõetavuse ja ei oleks saanud oma põhimõtteid jalge alla tallates edasi eksisteerida. Ka Balti riikide okupeerimine oli üheks teguriks, miks moodustati ÜRO. Nii pääseti ebamugavatest teemadest. Ega pole välistatud, et ÜRO nimi muudetakse jälle kord ära, kui ta oma väärtused taaskord minetab ja jalge alla tallab. Las koerad hauguvad, ÜRO omakasukaravan liigub ikka edasi!

Mida on ÜRO teinud väikerahvaste heaks? Vastus on ühene - mitte midagi! ÜRO on muutunud täiesti suurriikide huve esindavaks survejõuks, kus vohab suur korruptsioon ja rahapesu. Paljudest abiprojektidest kaovad miljonid ja isegi miljardid dollarid. Esimese asjana meenub naftavedu tankeritega, kui poolel teekonnal nafta lihtsalt haihtus. Paberite järgi on kõik JOKK. Kui oskad skeemitada, siis võid isegi puhtalt pääseda. Nii on lood ka selle ÜRO-ga. Kui ÜRO tahab tõesti midagi kasulikku teha, siis tuleks kiiremas korras koostada maailma rahvaste punane raamat. Kui meil kaitstakse väljasurevaid loomaliike, siis miks väljasurevad rahvad neist halvemad on? Andke neile rahvastele samad õigused, mis on loomadel. me elame 21. sajandil, kuid pole veel nii kaugele jõudnud. Halloo, ÜRO, aeg on ärgata ja midagi tegema hakata! Igal rahval on õigus püsima jääda ja teha selle nimel kõik, mis võimalik.

Miks ei ütle ÜRO midagi Genfi konventsiooni kohta, mis kohustab okupeerijat taastama pärast võõrvõimu lõppu sellel territooriumil okupatsioonieelne olukord?. Ehk siis Venemaal (kui Nõukogude Liidu õigusjärglasel) on kohustus viia Eestist välja kõik siia Eesti tahte vastaselt toodud okupandid. Miks ÜRO siin midagi ei tee, kui ta õiglust peaks taga ajama? Või oleks liiga ebamugav Venemaalt midagi nõuda?

Samuti, miks ei ole ÜRO midagi rääkinud Nõukogude Liidu poolt Eestile tekitatud kahjude kohta? Saksamaa pidi küll maksma ja päris rängalt. Näiteks I maailmasõja kahjude eest lõpetas Saksamaa maksmise alles hiljuti. Aga Venemaa? Millal peab tema tehtu eest maksma hakkama? ÜRO, miks sa vaikid?

Väljasurevate rahvaste territooriumid tuleb sulgeda igasugustele "võõrliikidele." Rahvale tuleb tagada soodsad tingimused püsimajäämiseks ja arvukuse tõstmiseks. Need on kohad, kuhu peaks ÜRO investeerima.