Miks me halvustame ülekaalulisi?

Ma ei ole näinud veel ühtegi inimest, kes oleks kaalus alla võtnud sellepärast, et keegi teine ütles, et ta on paks ja siis ta salenes ja on nüüd õnnelik ja enesekindel. Absoluutselt mitte ühtegi sellist juhust ma ei tea. Esmapilgul võib see tunduda nii, et kedagi mõnitati, siis ta võttis end kokku, et mitte olla naerualune, kuid siiski otsuse kaalu langetada peab inimene tegema ise. Kui ta ei jõua selle otsuseni iseseisvalt, siis ei ole tal ei motivatsiooni ega jõudu eesmärgini jõuda ning esimesed pingutused sumbuvad peagi suuremasse söömisorgiasse.

Seega ei tee me kellelegi teenet, kui ütleme, et ta on paks. See ei ole talle ei motivatsiooniks ega inspiratsiooniks, veel vähem aitaks see kaasa sellele, et temast saaks sale ja õnnelik inimene.

Siiski mõned näited on, kui inimene on kõhnunud kellegi teise survel, kuid need inimesed ei ole kunagi õnnelikud. Nende kõhnumine on motiveeritud vihast ja põlgusest. Nad on koos teiste halvustajatega hakanud vihkama oma keha ja koos sellega ka iseennast, sest harva öeldakse, et sa oled nii tore, aga sul on paks keha. Pigem öeldakse, et inimene on paks, kehakaalu seostatakse tema identiteediga ning väga sageli ka halbade omadustega nagu laiskus, järjekindlusetus, lodevus jm. Kahjuks on aga nii, et isegi, kui inimene võtab kaalus alla välise surve tõttu või ennast vihates, ei kao see viha ka siis, kui kilod läinud. Enda sees hoiab ta ikka alles seda paksu iseennast, keda ta vihkab ja põlgab, sest ta rikkus ta elu ära.

Kuidas halvustamine mõjub?

Ehkki halvustajad ei mõtle sageli sellele põhjalikult, milline on nende sõnade mõju, võib see inimesele endale tekitada väga palju probleeme. Kõigepealt sunnib see olema ülekaalulist pidevas kaitseseisundis, teiseks aga mõjutab see väga otseselt enesehinnangut. "Mind ei aktsepteerita sellisena, nagu ma olen. Mul on midagi viga.  Mind ei armastata" - need on sõnumid, mida põlgus kannab ning selline surve võib esiteks kas viia meeleheitlike tegudeni või kasvatada paks nahk. Palju muid võimalusi siin pole.

Halvustamine tekitab komplekse. Suur tõenäosus on, et inimene hakkab oma keha vihkama ja see on väga ohtlik. Kõhnusekultust ei maksa alahinnata: selle tõttu on inimesed end koguni surnuks näljutanud.

Kuidas mõjub ülekaaluliste halvustamine saledatele naisele?

Kui kõnniksin kaaslasega tänaval ning ta viskaks minu kuuldes halvustava repliigi teiselpool tänavat kõndiva ülekaalulise naise suhtes, tunneksin end ilmselgelt halvasti. Kas ta armastab mind ainult minu keha pärast? Aga kui ma jään rasedaks ja lähen paksuks, kas ta jätab mu maha? Kas armastus püsib nii kaua, kuni olen kõhn?

Ilmselt me isegi ei oska aimata, kui paljud naised elavad igapäevase surve all olla kõhn: vallalised selleks, et meest leida, suhteinimesed selleks, et suhet hoida. See paneb isegi mõtlema, et ehk on targem luua suhe ülekaalulisena, siis tead, et su kaaslane armastab sind ka sellisena.

Surve sale olla ületab sageli mõistuse piire. Tänapäeva naisele ei ole enam oluline osata süüa teha või lapsi kasvatada, oluline pole ka niivõrd naiselik õrnus, maitsekus ega soojus, kõige tähtsam on olla kõhn. Ehkki mehed näikse olevat need, kes naistelt ootavad saledust enam kui midagi muud, on ka nemad õnnetud. Ihaldatud kõhn naine ei anna neile tegelikult seda, mida nad on südames igatsevad: sooja ja harmoonilist suhet.

Miks peaksime ülekaalulisi aktsepteerima?

Iga inimene tahab olla aktsepteeritud ja peamine põhjuks, miks peaksime ülekaalulisi inimesi hindama sellistena, nagu nad on, on see, et me tegelikult tahame, et meiega käitutaks nii. Kõigil inimestel on omad veidrused, kas või pisikesed ning me ei tahaks, et neid meile pidevalt ette heidetaks. Me kõik tahame elada ja olla õnnelikud, ilma et peaksime end pidevalt pinges ja survestatult tundma.

Kui me laseme teistel olla sellised, nagu nad on ja armastame neid täpselt sellistena, siis on palju suurem võimalus, et me suudame olla iseendaga rahujalal ning leiame mõistmist ka enda puuduste osas.

Pealegi võime ülekaalulisi inimesi halvustades jääda ilma mitmetest väga rikastavatest sõprussuhetest ning muuta oma maailma väga kitsaks.