Lääne-Viru Omavalitsuste Liit ja ajaleht Virumaa Teataja korraldavad juba kümnendat aastat järjest Lääne-Virumaa aasta teo valimise. Nii isiku- kui ka ühisteo kandidatuurist leiab sel aastal märkimisväärseid tegusid.

Eestlane tunnustab ikka aasta lõpus, ja on selge, et kõik tänuväärsed teod ei saa Aasta teo tiitlit saada. Üleüldse heast rääkida pole eriti kombeks, eriti meil, põhjamaiselt vaoshoitud eestlastel. Hea, et vähemalt nüüd, jõuluajal, suudame omaenese isekusest niipalju üle olla ja vähemalt elada kaasa neile, kes püüavad leida head ja ilusat meie ümber ning pakkuda jõulutunnet ja -rahu ka neile, kelle päevad alati nii helgelt ei möödu.

Aasta lõppedes soovin ka mina Lääne-Viru piirkonnas välja tuua ühe tänuväärse panuse: Eesti Ööjooksu ja selle peakorraldaja Marko Tormi töö selle taga.

Juunikuine jooksuüritus, mis Rakveres osutus 6264 eelregistreerujaga rekordiliseks, avaldas kohalikule kogukonnale märkimisvääset mõju: üle 6000 tervisest, lustist ja liikumisest lugupidava inimese - emotsionaalne ning võimas väljund ja ühtekuuluvustunne suure spordipeo näol.

Lisaks rekordilisele eelregistreerimisele andis sel aastal Lääne-Viru maakonna (põhikoolid ja gümnaasiumid) suunatud konkurssi „Ööjooksu Tegija“ raames end üles neli korda rohkem noori, kui mullu: 1146 kooliealist ja 168 pedagoogi ning seda 16´st Lääne-Virumaa koolist. Julgen arvata, et antud ettevõtmise ja Ööjooksu näol on tegu viimaste aastate suurima panusega koolispordi arengusse Virumaal.

Eesti Ööjooks on esindanud maakonda erinevatel üle-eestilistel üritustel (Tourest, TURISM 2012 jne) ja võistlustel – see näitab, et korraldustoimkond on huvitatud maakonna hüvanguks enese oskuste arendamisest ja veel suuremast panusest maakonna ja spordi valdkonda.

Teadlikult on Eesti Ööjooksu peakorraldaja Marko Torm käesoleval aastal investeerinud ka välisüritustel õppimisse. Eesmärgiks tuua ainult parimad praktikad maailmast ja parimatelt jooksudelt siia, Lääne-Virumaale Rakveresse. Marko vallutas sel aastal Helsingi ja Stockholmi Ööjooksud, Viini Ööjooksu, Brüsseli ja Amsterdami Maratonid. Põhieesmärk, et maakond ja kodulinn oleksid mitte ainult Eestis pildil, vaid Baltikumis ja kaugemalgi.

Suure tunnustusena kogu maakonnale, ürituse vabatahtlikele, partneritele ja kindlasti toetajatele arvati Eesti Ööjooks käesoleval aastal Eesti Linnajooksude rahvaspordisarja, mis liidab kuus Eesti suuremat linnajooksu ühiseks võistlussarjaks.

Aprillis loodi ViKe esindussportlate baasil Ööjooks-adidas jooksutiim, millesse kuuluvad Lääne-Virumaa andekaimad noored. Adidase ja ViKe klubi kokku viinud Marko Tormi taoline tegu on heaks eeskujuks teistelegi toetajatele ning eeskätt suureks motivaatoriks sportlastele endile.

Märkimisväärne on, et Ööjooks võttis piirkonna vabaühenduse eestvedajana sihiks käesoleval aastal Ööjooksu korraldades eeskuju andmise kõikidele ettevõtetele, avaliku sektori ametiasutustele ja kolmanda sektori organisatsioonidele Virumaal. Ööjooksu viiekilomeetrisele distantsile täishinnaga eelregistreerunute osavõtumaksust annetati 2 eurot piirkondlikuks heategevuseks. Kokku koguti Rakvere Karmeli Kogudusele Virumaa suurperede toetuseks 1800 eurot.

Eesti Ööjooksu peakorraldajal on väljapaistvalt suuri teeneid liikumise väärtustamisel, hoidmisel ja edasiarendamisel. Juba kolmandat hooaega vältab liikumissari «Terve Rakvere Liigub», mis ühendab kõiki eagruppe (lapsed, noored, tööealised, eakad). Igal esmaspäeval liiguvad Rakveres ühiselt nii kepikõndijaid, jooksjaid, kui ka käijaid. See ühendav ja tervislikke eluviise propageeriv liikumissari toob igal esmaspäeval Rakveresse liikuma üle 210 linna ja maakonna inimese. Antud liikumissarja raames korraldati Marko initsiatiivil käesoleva aasta jaanuaris koostöös Maanteeameti ida regiooniga ka kahenädalase teavituskampaania Virumaa ja Järvamaa koolides, et muuta pimedal ajal liikumine ja sportimine turvalisemaks.

Minu arvates on Eesti Ööjooksu meeskond olnud äärmiselt töökas, sõbralik ja alati „südamega asja juures“. Terve aasta on planeeritud oma tegevust süsteemselt, tehtud tööd innuga ja oldud asja juures kogu hingega. Aitähh selle panuse eest!

Pakkuge jõulutunnet läbi heade sõnade! Usun, et tegijad teevad pärast inimeste tänusõnu oma toimetamisi palju rõõmsamalt. Leidke üles see üks protsent inimesi, kelle järgi joonduda ning võtke aega neid aeg-ajalt ka tänada!