Esiteks on aastate vältel tõusnud oluliselt turgude kvaliteet. Erandina Tallinna Keskturuga, kus varjamatult müüakse ka aegunud kaupasid, on enamikel teistel Eesti turgudel selge tendents poola päritolu riietelt ja tundmatu päritoluga toidukaubalt kvaliteetsele kodumaisele toodangule. Paljud väiketootjad soovivad oma klientidega vahetumat kontakti luua. Õnneks!

Teiseks oskame me veel kvaliteetselt toota, vaatamata mentaliteedile, mis sunnib meid näiteks sedasama Nõmme turgu Maxima discounteriga võrdlema. Mina ütleksin vastupidi, see on suurepärane, et Nõmme turul on talutoodangu hind oluliselt kallim, kui Maximas ja vähemalt see konkreetne tootja saab oma toodangu eest kasvõi maasikahooajal väärilisemalt tasustatud. Tulge maa peale, meie aedviljade ja marjafarmides ei voha mingit rikkust ja liigakasu võtmist! Lihtsalt väiketootjad küsivad oma mahtude ja kvaliteedi juures sellist hinda, mis võimaldab toimetulekut! See on igati tervitatav ja seda tuleks toetada! Talu, mis toodabki ainult näiteks 1 tonni mett aastas, ei saa seda müüa sama hinnaga, kui supermarket. Samamoodi ei saa soovitada, et kõik peaksid kasvama suureks. Meil ei ole tarvis lõputus koguses mett. Meil on tarvis südamega tehtud kvaliteetset toodangut. Kellele see head teeb, kui kõik ostavad paari suurkontserni masstoodangut, mille peamine omadus on odav hind, kui terve maailm peab selle suhtumise pärast samal ajal näppu imema ja mitte midagi ette võtma? Aga just sellist nähtust me põhjustamegi, kui iga kord ja alati ainult discounterite poole vaatame.

Iga inimene võiks oma vihale Nõmme turu hindade pihta vaadata ka teisel moel. Ei ole mõtet kadestada, et mõni väiketootja saab südamega tehtud toodangu eest väärilist tasu! Mõttekam oleks mõelda, äkki oleksid Sa suuteline ka ise midagi pakkuma, mida inimestele tarvis on? 

Ma ei ütle, et kõik peab olema kasvatatud Eestis, vaid kõik võiks olla värske ja väärtuslik. Kui Maximas on 65 senti maksev arbuus lihtsalt üks kaubaartikkel riiulis, siis turul on sama toode, leib kellegi laual. Selle arbuusi kvaliteet on tema jaoks kõige olulisem küsimus. Ja kui see nii ei ole, tekib tema asemele varsti uus inimene, kelle jaoks on. Turg reguleerib end niimoodi. 

Ma tõepoolest ei saa aru kriitikast kukeseente hinna pihta. Oli vist 13 euri/kg? No ja mis siis? Neid pole ju praegu mitte kusagilt saada. Keegi tuli mõttele, kuidas saaks kukeseeni meile pakkuda, me peaksime olema tänulikud võimaluse üle, mitte kritiseerima tema välja pakutud hinda! Lõppude lõpuks: palju neid kukeseeni siis tarvis on, et aasta esimene värske kukeseene elamus kätte saada? Paarsada grammi...

Loodan, et inimesed hakkaksid aru saama, tänapäeval ei ole kaubanduses liigkasu võtmine enam eriti levinud. Seda lihtsalt ei saa pikalt olla, kuna konkurents reguleerib hindasid ja kaubale on ülepakkumine. Seal, kus keegi teenib "liiga palju", tekib kohe kõrvale teine müüja ja siis kolmas. Lühikese aja küsimus... Pettureid jääb samuti järjest ja järjest vähemaks.

Üle jääb vaid langetada valik, kust ostud soetada. Irooniliselt on kõige lihtsam ja odavam valik kaudselt ka kõige kahjulikum. Oma "maximad" on igal elualal. Hinda surutakse alla igal elualal. Kui töötad kingsepana, võid olla kindel, et keegi teeb sama tööd Sinust odavamalt, sama kehtib ehitajale, juuksurile, mesinikule, kellele iganes... Kõige odavam saab olla kaup ainult ühtemoodi ja ühes kohas. Kõige parem saab kaup olla aga väga mitut moodi. 

Leian, et oma tööd tuleks teha südamega ja küsida selle eest õiglast hinda. Ei ole mõtet kadestada neid, kes seda juba teevad. Uuri, kus kukeseened kasvavad, mine hinga värsket õhku, korja seeni, müü need turul maha Sulle õiglase hinna eest, teeni palgale kena lisakopikas, seejärel mõtle, kas saaksid kuidagi sama vaevaga rohkem seeni või siis tasub seentele rohkem vaeva kulutada ja lase käia! Mitte keegi ei takista Sind, peale Sinu oma suhtumise, et "ahh, pole mõtet, Maximas on poole odavam!"