Tubli persoon meie hulgast saab esitada ka näiteks Vabariigi Presidendilt teenemärgi kandidaatide hulka. Paar aastat tagasi tegin selle asja läbi lihtsalt prooviks. Ühes ETV "Pealtnägijas" oli toreda reporteri Roald Johansoni vestluskaaslaseks ooperilaulja Margarita Voites ning Roald küsis ooperitähelt, kas ta on Eesti Vabariigilt mõnda teenete- või aumärki saanud? NSVL rahvakunstnik Margarita Voites vastas, et teda pole märgatud.

Kohe kui satelõik Margarita Voitesega vaadatud sai, täitsin presidendi kantselei veebilehel vastava ankeedi ära (eelnevalt saatsin kirja ka Voitese töökohta, et tema sünniandmeid küsida ja need mulle sealt ka anti kuna ütlesin, et soovin Voitese riikliku teenemärgi saamise kandidaadiks esitada) ning kui olin ankeedi täidetult saatnud presidendile, sain peagi vastuse kantselei direktorilt, et ankeet on vastu võetud ning vastavale komisjonile läbivaatamiseks edastataud. Kui selgusid teenetemärkide saajad, oli Margarita Voitese nimi seal kirjas.

Ma ei saa öelda, et kuulun Margarita Voitese fännide hulka, aga asi on põhimõttes - kui primadonna Voites on ikka nii kaua ooperilaval täht olnud, tuleb teda ka vääriliselt Eesti Vabariigis hinnata.

Juba aastaid on enne Jõule TV3- s "Eestimaa uhkuse" gala, kuhu samuti saab rahvas saata teateid tublide inimeste kohta, et neid otsesaates auhinnata. Gala juhid on alati särav ja nooruslik Annely Adermann ja tõeline härrasmees Sven Soiver. Mina esitasin üle-eelmisel aastal kandidaadiks Eesti Orvuna Kasvanute Liidu esinaise ja Tallinna noortekodu "Kodu Paik" juhataja Tiina Koidu ning temagi osutus väljavalitute hulka ning Tiina Koidule andis "Eestimaa uhkuse" üle olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi.

Nüüd sain lasta autasustada ka Tori Sotsiaalmaja alati lahket ja südamlikku juhatajat Ave Aaslaidi ESTA Tänukirjaga. ESTA ankeedi sain internetist ühelt oma Facebooki sõbralt Tallinnast ning kuna olin varemalt Ave Aaslaidiga teinud intervjuu Tori valla ajalehele "Kaldad", siis temast vajalikud andmed sain sealt ning nii see asi toimus.

Eelpool toodud näidetele tuginedes võin kindlalt väita, et kodanikualgatuse korras on võimalik lasta tublisid tegijaid meie hulgast vääriliselt tänada tehtud töö eest. Seda kodanikualgatust võiksid inimesed aga rohkem ja aktiivsemalt järgida ja sellest osa võtta. Tubli inimene ei ole mitte ainult see, keda kohalik omavalitsus otsustab seoses tema ümmarguse sünnipäevaga autasustada, vaid ka see, keda alati omavalitsus ei märka, aga kohalikud elanikud küll. Mina kavatsen ka edaspidi seada üles tublisid kodanikke meie hulgast.