"Lugejakirjas avaldatu alusel on raske juhtunut kommenteerida, kuna üksikasju pole meile teada," ütles Tallinna Linnatranspordi avalike suhete juht Sirje Roht. "Praegu puudub meil ülevaade trollijuhi tegevuse kohta, mida tema tegi ja millise info alusel."

"Kui esmaspäeval saame trollijuhilt võtta ka temapoolse selgituse, on juhtunust võimalik teha adekvaatne järeldus," lubas Roht.

Sõidugraafikust kinni pidamine ei saa Rohti sõnul kindlasti olla põhjendus olukorras, kui on tegemist terviserikkega või ohuga sõitjate turvalisusele.

"Graafikust maha jäämise eest juhti ei karistata, kuid sõiduplaanist kiiremini sõitmine ei ole lubatud," kinnitas Roht. Ta lisas, et liinigraafiku lubatav kõrvalekalle ühissõiduki peatusest väljumisel +/- kaks minutit.

Roht märkis, et ühissõiduki juht peaks kõigepealt olukorra selgeks tegema. "Selgitama, mis on juhtunud, kas kiirabi on välja kutsutud või on inimesel paremaks läinud ja ta ei soovi arstiabi või on vaja kutsuda politsei," loetles Roht tegutsemisviise. "Lahendusi võib olla erinevaid, kuid tähtis on esmalt olukorrast ülevaade saada."

"Eile, kuskil kella 14.30 ajal leidis Paldiski maanteel trollis nr 6 aset veider juhtum.

Trolli tagumises osas istunud eakam mees kukkus järsku enda vastas istunud naisele otsa ning hakkas tõmblema ja kaotas enda üle kontrolli - rahvas bussis oli šokis.

Teda tõttasid aitama neli naisterahvast, ülejäänud inimesed bussis olid segaduses ning kas piirdusid pealtvaataja rolliga või siis eemaldusi. Loomulikult läksin ka mina appi, kuigi ma väga midagi teha ei osanud. Ootasin juhtnööre.

Esimese asjana joosti trollijuhti juurde ning paluti troll peatada ja kutsuti kiirabi. Troll peatatigi, kuid vaid selleks, et trollijuht saaks karjuda nende naiste peale, et nad segavad trolli liikumisgraafikut.

Kõnealuse mehe, kel arvati olevat tunnuste põhjal langetõbi, seisund oli muutunud paremaks, ta sai abi ning suutis oma kahel jalal seista. Siiski paistis ta apaatne, ei saanud midagi aru. Oma kotist, kus oli hunnik tablette ja märkmik, ulatas ta märkmiku mu kätte.

Kogu sellest sündmuste keerisest ei mäletagi täpselt, millal troll täpselt teise peatuse tegi, kuid ega seegi kord targem polnud. Taas tuli vanem meesterahvas välja, karjus inimeste peale umbkeelselt vene keelt ning seletas, et tal on vaja graafikust kinni hoida. Naised aga selgitasid, et kiirabi on teel.

Edasi lahkus venelane oma trolli rooli, mina ja eelmainitud neli naist ootasime trollist väljas, õues, kiirabi saabumist. Haigushoogude all olnud mees istus aga rahulikult trollis.

Kui meieni jõudis teine samal liinil sõitev troll nr 6, otsustas trollijuht oma graafikut tagasi tegema hakata ning otsustas minema sõita - meie viiekesi tee ääres, abita haige trolli peal.

Umbes viis minutit hiljem tuli ka kiirabi, kelle me saatsime trolli jälitama. Taga targemaks. Ise jäime sinna veel mõtteid vahetama ning mina tellisin omale lõpuks takso.

Ehk ühesõnaga otsustas trollijuht, et tema graafikus püsimine on tähtsam kui ja abivajavale abi mitteosutamine polnud sellele mehele mingi probleem. Ei mingit süütunnet, peaasi, et graafikus püsib.

Keegi polnud täiesti kindel, et see on langetõbi, kuid tunnused annavad tugevalt põhjust seda oletada. Langetõbi võib olla vale tegutsemise järel surmav ning trollijuht oleks pidanud esimese asjana peatuma ning võimaliku eluohtliku olukorra klaarima, ja samuti teada andma keskusesse. Aga ta otsustas jumalat mängida.

Endal on siiamaani veider tunne kogu sellest sündmustest sees. Loodetavasti on inimesega kõik kombes."

Langetõbi ehk epilepsia on närvisüsteemi haigus, mille tunnuseks on korduvalt esinevad krambihood. Epilepsia ei ole pidev seisund.

See on krooniline haigus, mille korral normaalse närvisüsteemiga inimesel tekivad lühikesed mitteprovotseeritud krambihoogude perioodid ja pea hakkab ringi käima ning silme eest kaob pilt. Epilepsia on haigus, mille puhul haigusnähud avalduvad ootamatult ja seega tekitab haigus inimeses pideva kindlusetustunde.

Haigus võib olla väga erineva raskusastmega alates väga sageli esinevatest krambihoogudest kuni üksikute kordadeni elu jooksul.