Minu arvates kuuluvad siia just töötud, kes kõigest hoolimata ei taha oma rasket olukorda avalikult tunnistada ja elavad pealtnäha täitsa tavalist elu. Mõne puhul ei oskaks arvatagi, et inimene on töötu, kuna elatakse üle oma võimete ja probleemide lahendamise asemel hoopis tehakse hea nägu pähe ja sellega õõnestatakse oma jalgealust veelgi.

Kuid jõulud on siiski ukse ees. Palju on olnud juttu, millised kingitused on väärtuslikud ja millised pahn. Tegelikult on ka see suhteline küsimus. Ka südamest valmistatud villased käpikud võivad valmistada pettumuse, samas, kui odav masstoodangu kaup võib mõne õnnest lakke hüppama panna.

Mida kinkida sõbrale/tuttavale, kes on töötu? Ilmselgelt on tema majanduslik olukord suhteliselt keeruline ja tahaks kinkida midagi praktilist. Näiteks võiks ju kinkida paki pesupulbrit. Väga vajalik, praktiline ja suhteliselt kallis kraam. Aga on lollilegi selge, et sellist kingitust tehes ei näe sa oma sõpra enam kunagi. Vähemalt ühise kohvilaua taga mitte.

Sama on paljude-paljude muude asjadega. Sa tead, et tal oleks seda kindlat asja vaja - see on praktiline ja kasulik, kuid seda kinkida on lihtsalt imelik. Omalgi hakkab häbi. Samas mingit mõtetut dekoratiivset elementi ka kinkida ei taha. Tal pole sellega ju midagi teha! Imetleb teleka peal olevat kaunist portselaninglit samal ajal kui külmkapis haigutab kerge nälg?

See on väga keeruline olukord. Ei taha teist solvata, vaid aidata. Kuid läbinähtav almus jätab imeliku mulje. Mina olen aga leidnud sellisteks puhkudeks lahenduse. Olen kindel, et ühele töötule kulub ära üks korralik raamat! Ja mitte lihtsalt mingi suvaline kriminull või armastusromaan, vaid mõni majanduslik teos.

Neid on mitut tüüpi. Ärge mitte mingil juhul kinkige seda tüüpi raamatuid nagu "7 nippi, kuidas saada rikkaks" või "Esmeralda rikkuse saladused" - need on ilmselgelt tühipaljas bluff, sest puhtalt käeviipega rikkaks ei saa! Näiteks sobivad raamatud, mis õpetavad looma oma äri või väärtustama oma oskusi. Neis on nullist peale välja toodud kõik vajalikud teadmised ja uskuge, kui see töötu sõber hommikust õhtuni kodus igavleb, siis ühel päeval võtab ta selle raamatu kindlasti kätte ja iial ei tea, mis sellest sündida võib - väike perefirma või maailma vallutav innovaatiline ettevõte. Igal juhul kulub sellistele inimestele, kes on juba igasuguse lootuse kaotanud, uus algus ära! Ja miks ei võiks olla sina see, kes talle uueks alguseks vajaliku niidijupi kätte annab? Kuigi see võib esialgu tunduda mõttetu kingina, siis ühel päeval sind veel tänatakse!

Sama lugu on ka igasuguste hullude kulutajatega. Raha nagu väga ei ole, aga käiakse poest poodi ja ostetakse igasugu tavaari kokku. Justkui ei oleks inimestel üldse mingit majanduslikku mõtlemist. Sellistel on üldjuhul ka paigast ära kodused kulutused ning neile sobivateks raamatuteks on just sellised, mis õpetavad hokku hoidma, säästma või lihtsalt rahaga paremini ümber käima. Sellest on ilmselt rohkem abi, kui jõuluvana pildiga kruusist või kilost kommidest.

Raamatud on väärtuslikud, seda teame me kõik. Kuid raamat muutub veel väärtuslikumaks, kui ta satub õige inimese kätte! Häid pühi ja ärge liiga palju šopake, palgapäevani jääb veel kaua aega!