Kui töö tapab tegijat, tapab see ka tööandjat, kuna see toob endaga kaasa aja, raha ja närvikulu. Kellele seda vaja on – mitte ühelegi tööandjale. Lihtsam on ennetada. Efektiivse süstemaatilise sisekontrolli ja juhendamiste kõrval on reaalset töökeskkonda käsitlev ning eluline riskianalüüs üks oluline ennetusvahend. Saku Õlletehase personalidirektor Ave Kala tõi välja, et töökeskkonna riskianalüüsi läbiviimine ja selle „elusana“ hoidmine on hüppeliselt vähendanud tööõnnetuste arvu. Tööandja väärtustab oma töötajat ja head töö tulemust ning ei soovi, et tööd tehes keegi viga saaks – pere ootab ju koju ja töö peab hästi tehtud saama.

Töötaja on see, kes teeb ettevõttes tööd ja viib ellu tööandja eesmärke. Tööandja eeldab töötajalt töötulemust. Arvestades antud asjaolu on oluline pöörata tähelepanu töötajate tervisele. Kui töötaja tervis ja töökeskkond on kehvad, on ka töötulemused olulisemalt kehvemad. Võib öelda, et tervist hoidva töökeskkonna loomine on eduka äri puhul üks edutegureid! Positiivse noodina võib välja tuua, et riigi ja ka tööandjate poolne aktiivsus parema töökultuuri loomiseks on oluliselt tõusnud ning nii mõndagi on juba ära tehtud. Palju on veel teha, näiteks töövõtulepinguga töötavate töötajate käsitlemine samaväärsena töölepinguliste töötajatega ja kutseõpet omandavate õpilaste teavitamine tulevastest töökeskkonnariskidest.

Loeme uudistest, et taas ja taas on toimunud liiklusõnnetus, mis traagilisemal juhul lõppes surmadega. Suvi tulemas ja Maanteeameti esindajad pingutavad, et sõidukiirus kontrolli alla saada, kuna liiklussurmade arv on oluliselt kasvanud. Täpselt sama on sellel aastal ka töösurmadega. Kui eelmisel aastal oli neid kokku 19 siis selle aasta algusega juba 10, sedasi jätkates on aasta lõpuks surmade arv kordades suurem. Oluline on ka töösurmade arvu tõus kontrolli alla saada.

Tööõnnetus hüüab tulles

Seesam kindlustuse praegune slogan ütleb, et õnnetus ei hüüa tulles. Liikluses ei pruugi tõesti kunagi teada, kus mõni liiklushuligaan välja ilmub ja tema tõesti ei hüüa tulles. Tööinspektsiooni töökeskkonna osakonna juhataja Rein Reisberg ütleb, et Tööõnnetus hüüab tulles. Tihtipeale ei osata hüüdeid kuulda, kuna puudub teadlikkus ja tahtmine neid märgata. Teadlik eiramine toob kindlasti kaasa õnnetuse ja suure hulga probleeme. Rakendades töökeskkonnas teadlikult ennetavaid meetmeid on võimalik vältida paljusid tööõnnetusi ja kutsehaiguseid. Siinkohal tuleb pöörata tähelepanu ka mitte töölepinguga (nt töövõtulepinguga töötavad ehitajad) ja lühiajaliselt (nt hooaja või projektitööd) ettevõttes töötavatele töötajatele. Nende töötajate mitte juhendamine, puudulik sisekontroll ja riskianalüüsi puudumine/puudulikkus tingibki süütute inimeste surma või elukvaliteeti vähendava raske haigestumise.

Alustame teadlikkuse tõusust, kujundame töötajatele tervislikud töökohad ja siis toodame ka töö kvaliteeti. Õnneks võib öelda, et paljud tööandjad on juba jõudnud arusaamisele, et terve töötaja on väärtus.