Alustaksin sellest, et ma pole mitte kuskil alavääristanud kõrgharidust ega spetsialiste. Loomulikult on meil vaja kõrgharitud inimesi ja spetsialiste, kuid enamik töökohti siiski sellist haridust ei vaja. Tahtsin öelda, et kõik ei saa olla spetsialistid, sest keegi peab otsest tööd ka tegema, aga kui selle eest palka ei saa, siis miks keegi peaks?

Kommentaariumis tuuakse välja, et kuna töölised on joodikud ja ludrid ja harimatud, siis sellepärast väikest palka makstaksegi. See on väga rumal jutt. Enamik töökohti ei nõua erilist haridust – kõike annab kohapeal õppida, või on võimalik tööandjal korraldada vastav kursus.

Asi hakkab ikka sealtpoolt pihta, et kui palk on kehv, siis tulevad tööle ludrid ja joodikud ning inimestel pole ka erilist motivatsiooni tööl pingutada. Saage juba aru: kõik algab palgast – kui palka ei maksta, ei saa ka normaalseid töölisi. Virisege palju tahate, tööandja on see, kes peab otsa lahti tegema ja palka maksma!

Siis küsitakse, et miks töölised on nõus sellise palgaga töötama ja miks nad ei seisa enda eest. Nad ei olegi nõus töötama, aga neil ei ole valikut, kuna arved on vaja ära maksta ja pere toita. Enda eest seista pole ka mõtet – kaotad töö.

Edasi on lahendus minna Soome või mujale heaoluriiki tööle või lausa elama, ja seda tehaksegi ehk siis võetakse midagi ette, aga näete, jälle ei meeldi tööandjatele, et töölised lähevad minema. Palka sellest hoolimata muidugi ei tõsteta.

Juhtusin ka kommentaari peale, kus ei saadud isegi aru, mida tähendab termin "netopalk". Sellise inimese juttu on keeruline kommenteerida.

Tööandjad ja muidu heal järjel inimesed, kes te töölisi sõimate ja eluvõõrad olete, kuna teil läheb juba hästi, tehke omale kord juba selgeks: makske töötajale korralikku palka – teie olete need, kes peavad palgatõusuga alustama! Töötajatel on parema palga ootamisest kõrini ja paljud inimesed lähevad enne Soome, kui hakkavad seda teie käest nõudma.

Alla 500 euro kätte ei tohiks mitte ükski täistööajaga töötav inimene tänases Eestis teenida!

Samuti on väga rumal väide, et kui kõik oleks spetsialistid ja tööandjad, siis ei jääks tööd tegemata? Kuidas need tegemata ei jääks? Kas isegi kõik koristajad peavad ettevõtjateks hakkama? Enamik inimesi jääb ikkagi töölisteks. Ühe- ja kahemehe-firmadega kaugele ei jõua, kui kõik neid tegema hakkavad.