Lisaks välisele keskkonnale mõjutavad meie heaolu emotsioonid ja mõtted. Nii positiivsed kui negatiivsed tunded nõuavad energiat. Eriti ahned on negatiivsed emotsioonid nagu viha, süütunne ja süüdistamine ning murelikkus. Negatiivsetele mõtetele keskendumine ja emotsioonidel voolata laskmine on inimese enda valik ning selle hind võib olla tervis.

Andes niisketel ja külmadel päevadel energia kergekäeliselt ära, vähendame organismi vastupanujõudu. Päikesevaesel ajal oleme niigi stressile avatumad ning keha ja vaim on nõrgemad.

Negatiivsete mõtete mõju on kohene. Lisaks ajule läbib mõte ka keha ning sellega tugevdame või kahjustame enda elu ja tulevikku. Mõttega kaasnev tunne jätab jälje ning meelitab ligi teisi sarnaseid tundeid. Näiteks pettumus kaaslases, kes jääb viis minutit hiljaks, aitab ka tulevikus sama märgata. Tekib surnud ring.

Vaimne tasakaal aitab säilitada tasakaalu ka kehas

Mõtete mõju on pikk. Eriti korduvate sundmõtete. Heaks näiteks on siin mõne lähedase, tööandja või kolleegi süüdistamine oma erinevates probleemides. "Minu elu on halb, sest keegi ei lase mul rõõmu tunda ja edu saavutada." See on sisuliselt enese karistamine, mille sagedaseks tulemuseks võivad olla närvivalud või klassikalise meditsiini vahenditega seletamatu püsivalt halb enesetunne. Talvel on seda kerge kirjutada pisikute arvele. Tegelikkuses on need "pisikud" meie enda loodud.

Negatiivsete emotsioonide lahustamiseks ja parema tervise valimiseks tuleb mõtted ümber programmeerida ja teisiti reageerida. Võta tüli tekitanud olukord uuesti ette ja lahenda peas teisiti. Tunne teisiti. Märka enda sundmõtteid, mõista nende tagamaid ja asenda need millegi positiivsega. Haletsemise asemel keskendu sellele, mis täna hästi läks või mida edasiviivat plaanid ette võtta. Nii on enesetunne pidevalt parem, aega saab kulutada voodis lebamise asemel lemmiktegevustele ning raha panna ravimite asemel näiteks kogumiskontole.

Ühekordsete halvaloomuliste emotsioonide asemel (keegi ütles halvasti, ei pidanud lubadusest kinni vms) vali sisemine naeratamine. Mõtle sekundi murdosa jooksul, kas see info või emotsioon on sulle tegelikult vajalik. Kui ei ole, siis lase see endast mööda ja säilita tasakaal. See aitab säilitada tasakaalu ka kehas.

Kui halbadest mõtetest muidu lahti ei saa, siis mine sauna!

Kui aga halvamaigulisi mõttemustreid on alguses keerukas kinni püüda, või oled ennast juba sisse mässinud, siis võib olla kasu aja maha võtmisest traditsioonilises saunas. Kuumal laval higistamine ja külma veega kosutamine puhastab keha ja hinge. See aitab lahti lasta halbadest tunnetest ja kogunenud rõhuvast energiast.

Kelles leidub usku tervendajatesse, siis rõhuvast energiast vabastavad looduse ja universumi jõudu rakendades ka nemad. Tervendaja paneb elujõu uuesti organismis liikuma ning kõrvaldab probleemikolded ja aitab leida nende põhjuseid. Igapäevane mõtete ja emotsioonide suunamine jääb edaspidi aga loomulikult inimese enda teha.

Kokkuvõttes on kõige aluseks positiivne ellusuhtumine ning edasiviivate emotsioonide eelistamine hävitavatele. Ja külm ning pime aeg möödub tervemana.