Kasvataja arvas siis sama viisakalt, et kesklinna koolidesse (jah, jutt käib Tallinnast) laps niimoodi ilmselt sisse ei saa, aga "need teised on sama head ju tegelikult". 

Tundsin ennast juba süüdlasena. Mul ei ole eelkooli jaoks raha ja seda ei tule ka. Lasteaias käimise eest pean ma ju niikuinii maksma ja sellest maksust ma kõrvale hiilida ei saa, sest kui laps ei käi lasteaias, siis ei saa mina tööl käia ja kui ma ei saa tööl käia, siis ei saa ma palka.

Palk on väike, aga ma elan sellega ära, Tallinna eelkoolide hinnad aga käivad mulle väga kõrgelt üle jõu, rääkimata sellest, et mul pole võimalik keset tööpäeva oma last lasteaiast eelkooli ja ka tagasi sõidutada. Ok, "need teised koolid" kõlbavad meile ka, peaasi, et saaks kodu lähedale. Ent küsimusi tekitab hoopis muu.

Alusharidus on Eestis ju nüüd kohustuslik. Teoreetiliselt peaks meil olema ka tasuta haridus. St laps ei peaks maksma hariduse selle osa eest, mis on kohustuslik. Seega ei peaks lapsevanem olema kohustatud last panema tasulistesse eelkoolidesse. Aga kus on Tallinnas mõni tasuta eelkool? Ma koolide lehekülgi sirvides sellist ei leidnud. Imelik lõhe reaalsuse ja seaduste vahel.

Tallinnas on alushariduse andmise kohustus lasteaedadel - ning minu lapse lasteaia programm on vähemalt paberite järgi ka äärmiselt põhjalik ja vastab õppekavale rohkem, kui 100%. Samas võin ma kinnitada, et tehnilised oskused, mida see õppekava ette näeb - lugemine ja kirjutamine, arvutamine - need olen ma suutnud oma lapsele ka ise selgeks teha.

Mida mul ei olegi võimalik lapsele õpetada, on oskus karja samasuguste rüblikutega distsiplineeritult käituda. Mul lihtsalt ei ole karja rüblikuid. Alushariduse see osa peaks just jääma lasteaia või eelkooli kanda. Mistõttu on eriti kummaline, et just lasteaiakasvatajad (vabandust, õpetajad) peavad vajalikuks laps veel lisaks muule ka eelkooli panna. Aga ka lasteaia peale lootma jäädes - lasteaed kui selline on ju maksuline. Niisiis pean ma maksma niikuinii ka selle hariduse eest, mida mu laps saab lasteaiast.

Ma ei pea vajalikuks iga massihullusega kaasa minna, ja nii jääb eelkool minu lapsest käimata. Ent ma ei saa aru, kellele on kasulik tekitada olukord, kus Eestis on tegelikult tasuline haridus. Eesti rahvas sellest igatahes ei võida.