Delfi lugeja kirjeldas temaga kolmapäeva õhtul Tallinnas Russalka juures juhtunud kummalist lugu järgmiselt: Oli pime. Tee kõrval, ohutuled peal, seisab tume sõiduauto. Hädasolija hääletab autost eespool(Roolis oli ka veel keegi). Tõmban sõidurajast kõrvale, küsin, mis mureks.

Sõbraliku olemisega ja hädasolija laadi ja häälega räägib tõmmunahaline mees vene keeles, aktsendiga. Näitab saatkonna kaarti ja seletab, et on Saksamaalt tulnud türklane ja hädas - bensiin otsas. Palub 100 euri, Allah õnnistagu. Pakub lisaks rasket kuldsõrmust.

Ütlesin: sularaha pole. Vastab, et sõidame siis automaadini. Ütlesin, et okei, sõida minu järel (mulle pakkus skeem huvi). Pidasin linnas sobivas kohas kinni. Tuli auto kõrvale. Ütlesin, et tahan dokumente ka - pangu valmis, et konsulteerin politseiga. Sõitku järele, siis saab viiendiku summast.

Sõitsin edasi - satelliit kadus sabast.

Politsei hiljutine kommentaar sellistele olukordadele:

Viimastel nädalatel oleme saanud mitmeid teateid selliste „rahaküsijate kohta“. Skeeme on erinevaid - osad püüavad müüa potte, panne, köögitehnikat või kuldehteid. Teised tegutsevad tee ääres ning räägivad jutte katki läinud autost ning paluvad paranduseks raha, lubades pandiks jätta näiteks oma kuldehted. Leidub ka neid, kes küsivad annetusi mõne liidu või organisatsiooni nimel, mille esindajad nad tegelikult ei ole. Selline kerjamine või rahaküsimine iseenesest keelatud ei ole, kuid kui inimese tegevus muutub agressiivseks ja häirivaks, on võimalik kutsuda politsei, kes saab nad avaliku korra rikkumise eest vastutusele võtta. Sellisel juhul tuleb aga olla ka valmis ütlusi andma, et häiriv tegevus saaks fikseeritud ja tõendatud.

Politsei on veel hoiatanud, et müüjate ohvriks langevad enamjaolt vanemad või kergesti mõjutatavad inimesed.

Narva politseijaoskonna ennetus-ja menetlustalituse juht Andres Jaggo paneb südamele, et sellistesse pealetükkivatesse müüjatesse tuleb suhtuda äärmise ettevaatlikkusega ja lõpetada jutuajamine juba alguses. Kuigi nad kasutavad väga agressiivset müügitaktikat, tuleb meeles pidada, et mingit kohustust nende poolt pakutavat kaupa osta ei ole. „Mitteametlikult käest kätte ostes tuleb arvestada ka sellega, et tarbijakaitse õigus sellele ostule ei kohaldu. Kuna ostmine on vabatahtlik ja kui inimene on kauba eest vabatahtlikult raha maksnud, ei ole politseil hiljem paraku suurt midagi teha,“ lisas Jaggo.

Kui olete müüjatele teada andnud, et ei soovi nende poolt pakutavat kaupa osta ja teid tülitatakse edasi, on see avaliku korra rikkumine. Ärge jääge ükskõikseks ka siis, kui näete agressiivseid mehi tülitamas kedagi teist, kes ise antud situatsioonis hakkama ei pruugi saada. Sellistel puhkudel palub politsei meelde jätta isikute kirjelduse, automargi ja registreerimisnumbri, millega müüa liigub ning teada anda sellest lühinumbril 112.