Mardisandid on väga toredad kujud - laulavad, tantsivad, räägivad, luuletavad, soovivad häid soove jne. Lisaks on nad värvitud ja riietatud sedavõrd lahedalt, et niisama neist mööda kõndida ei saa. 

Minu jaoks tähendas Mardipäev väga suurt ettevõtmist umbes 4-5 aastat järjest ca 11 aastat tagasi, kui ise käisin Tallinnas Lasnamäel Marti jooksmas. Meil oli alati suurepärane "show" etteaste, milles oli lõbus tants, vaimukas Mardilaul, humoorikas luuletus ja aegumatud Mardipäeva soovid igasse sõbralikku koju. Loomulikult oli meie eesmärk kaasavõetud kotid kõike paremat täis koguda ja selle eesmärgi ka alati täitsime - erinevad kommid, präänikud, küüslauguleivad, raha ja küpsised olid peamised. Lisaks veel puuviljad.

Et aga üldse keegi meid "külmunud varvastega" mardisante vastu võtaks, siis laulsime peale uksekella või uksekoputust päris pikalt enda Mardilaulu joru, kuni kas läksime edasi või avati lahke kodu poolt uks ja kontsert võis alata! Oh seda rõõmu ja nalja!

Aga eile, keset enda kodu rahu ja vaikust, kõlasid uksele tugevad agressiivsed koputused. Sel hetkel vajus süda saapasäärde ja hirmujudinad võtsid minus võimu. Olin ehmunud ja unustanud, et need võivad ju päevakangelased olla. Niisiis läksin uksesilmast uurima, kes need märatsevad ja siis kuulsin ka Mardilaulu sõnu: "Laske mardid sisse tulla, varbad külmetavad".

Et olin korraliku ehmatuse osaliseks saanud, siis otsustasin enne ukseavamist neid mõni sekund jälgida, aga minu üllatuseks otsustasid nad juba edasi minna. Tekkis küsimus, mis on nende tegelaste tegutsemise mõte - kas hirmutada inimesi või tõesti hoida lahedat traditsiooni. Nende puhul jäi mulje, et tegu on väga kärsitute külmunud mardisantidega. Tegelased olid muidu väga kihvtilt riides ja korraliku grimassiga. Kahju, et nende etteaste nii lühikeseks jäi ja nad mõne sekundi ootamise peale juba järgmisele korrusele otsustasid minna, aga peaasi, et nad ise rahule jäid.

Mõeldes tagasi, millise kena kontserdi ise koos sõbrannadest mardisantidega kunagi andsime, siis oleks küll väga vinge, kui keegi tuleks samasuguse või veel parem, hoopis lahedamaga, halli argipäeva värvi tooma. Loodan, et Kadripäeval on ukse taga palju eesmärgikindlamad Kadrid kui täna korraks nähtud Mardid.