Noortevolikogule oli see üks suuremaid projekte, mis esimese tegevusaasta jooksul läbi viisime. Esmane eesmärk oli muidugi muuta Eesti ilusamaks, puhtamaks ja paremaks, kuid samas oli eesmärgiks ka näidata kohalikele, kui oluline on hoida keskkonda, kus me elame. Loodame, et nii mõnigi mõistis, et prügi käib sinna, kus on tema koht, mitte sinna, kus ta parasjagu tekib.

Ettevõtmine oli mahukas. Plaanis oli prügist puhtaks teha nii palju Saare valla teeääri, kui võimalik. Lõppkokkuvõttes sai puhtama ilme ca 35 km teepervi, mis meie vallas looklevad. Käe panid külge 19 vabatahtlikku. Lisaks tehti paar päeva varem talgute korras korda Voore park, kus lõid kaasa ca 10 väiksemat vabatahtlikku, kellele nende kodukoht armas on.

Kuna ettevõtmine oli suhteliselt suur, siis oli vaja leida ka mõned sponsorid, kes natuke aitaksid. Oma toetava õla panid meie ettevõtmisele alla Kindakeskus, kes varustas meid töökinnastega, Florto OÜ, kes olid lahkelt nõus andma meile prügikotid ning Twix, kes andis talgulistele tee peale natuke maiustamist. Lisaks toetas ettevõtmist Saare vald, kes aitas prügi transportida ja ladustada ning toetas meid ka talgusupiga. Paraku ükski tankla meie ettevõtmist toetada ei tahtnud ning transpordi jaoks tuli ressursse leida mujalt. Osaliselt aitas Saare vald ja oma panuse andis ka kohalik eraisik Mart Plaado, kes ise kahjuks talgutel aktiivselt kaasa lüüa ei saanud.

Talgupäev möödus lõbusalt. Sõltuvalt grupist ja neile antud teelõigust võttis ühel grupil koristamine aega 3-4,5 tundi. Selle ajaga koristati ära 4,5-7,5 km teelõik. Kuid lõbusad oldi ka pärast 4,5 tundi rügamist. Nähes, kui palju prügi me kokku korjasime, ei osanud ausalt öeldes ei nutta ega naerda, kuid hea meel oli siiski, et nii paljugi saime ära teha.

Kuid teeääred on alati huvitavad ja ka sel aastal õnnestus leida mitmeid imelike asju. Näiteks leiti teepervelt mobiiltelefon, mis küll ilmastikule vastu ei olnud pidanud ja oli seega kasutuskõlbmatu. Veel leidsime näiteks terve 2-liitrise pudeli õlut (täiesti suletult) ja koti saiakesi, mis samuti avamata olid. Miks need auto aknast välja visatud olid, ei oskagi kohe öelda. Veel leidsime kotitäie ravimeid ja palju muudki huvitavat, kuid kõike üles loetleda ei jaksagi.

Mis aga eriti teravalt silma riivasid, olid McDonaldsist pärit pakendid ja Statoili "Made to go" tootesarja pakendid, eriti just kohvitopsid. Need kaks brändi on teeäärte "kuningad", ilma nendeta ei möödunud poolt kilomeetritki. Ka meie talgute nimi oli kriitiline. Inspireeritult Statoili kovitopsidest oli selleks "Tuhat aastat enne Statoili", kuna siis olid teeperved puhtad. Loodame, et Statoil saab kunagi aru, et nende poolt müüdavad pakendid maanduvad enamasti teeääres, mitte prügikastis, ning hakkavad mõtlema ka biolagunevatele materjalidele.

Me tegime ära! Oleme tegijad! Oleme olnud seda juba mitu aastat ja kavatseme olla ka edaspidi. Häbi aga neile, kes ei tea, kus on prügi koht! Võiksite teiegi edaspidi enne tegutsemist ivakene mõelda! Saare valla noortevolikogu tänab kõiki vabatahtlikke koristajaid ja toetajaid. Tänu teile sai puhtaks 35 km teeääri. Suur aitäh teile! Loodame, et kohtume ka järgmisel aastal!