Tegelikult on neil kuupäevadel ju suur vahe sees. Esiteks, kui kaup on näiteks "parim enne" 28.02.2011, siis see tähendab, et ta ei ole halb pärast 28. kuupäeva, vaid enne seda on ta lihtsalt parim. "Kõlbik kuni" 28.02.2011 tähendab aga seda, et pärast 28. kuupäeva see toit enam tervislik ei ole. Eesotsas siis näiteks piim, mis pärast "kõlblik kuni" kuupäeva hapuks läheb.

Lugesin Delfi Rahva häälest artiklit, kus rääkis lugeja oma rõõmust säilivustähtaega ületanud toodete ostmisest - viimasel säilivuse kuupäeval ostetud ja palju soodsamalt saadud! Tundsin sellest loost endagi ära. Ma ei käi poes igapäevaselt, aga ikka kiikan nendesse kärudesse ka, kus sildiks "parim enne möödas," sest sealt võib leida aeg-ajalt soodsaid ja kasulikke kaupu.

Nagu alguses mainisin, loevad sõnad enne kuupäeva palju. Paljudes poodides hinnatakse alla pagaritooted näiteks õhtul kaks tundi enne poe sulgemist, et valmistehtud pirukad siiski müüdud saaks. Kui ise poes töötasin, läksin pärast sulgemist alati toidupoest läbi, sest teadsin, et saan koju mõnusad ampsud kaasa võtta.

Piimatooteid ma eriti pärast kuupäeva ostma ei kipu. Kuupäeva ületanud kohuke muutub kibedaks, piim paksuks ja hapuks ning jogurtitele tekib peale veekiht. Milleks osta odavamalt, kui maitse sellest nii palju muutub ja rõõm toidust kaob?

Maiustused, näiteks küpsised ja kommid, ei tekita minus mingit õudu, isegi kui säilivuskuupäev mõned nädalad tagasi oli. Mis nendega juhtuda saab? Siiani pole ma midagi õudsat kogenud, kõht lahti pole olnud, oksendama pole hakanud. Kõik on olnud korras ja ostan ka edaspidi, sest väga paljud küpsised on minu meelest tavahinnaga ülehinnatud.

Ainuke kibe katsumus oli kord Selverist ostetud "Mamma burger", millel oli eelmise päeva kuupäev (ostsin sama päeva kuupäevaga, aga sõin järgmisel). Sai oli üsna kõva, kaste seal sees aga hoopis kadunud ja juust ei tahtnud ka mikrolaine ahju kõige kuumemal temperatuuril ära sulada. Maitse oli kuiv ning elamus puudus.

Samas on mul üks tuttav, kes lihtsalt põhimõtteliselt sama päeva kuupäevaga asju ei söö. Tal tõusevad ihukarvad püsti ja süda läheb pahaks. Kui nüüd aga inimesed mõtlevad, et ta on lihtsalt loll, saan vastu öelda, et tegime talle isegi sõpradega ükskord tünga - panime lauale küpsisetordi, millel eelneva päeva kuupäev. Neiu seda karpi ei näinud ja nagu oli ta tüki võtnud, ütles, et see on pahaks läinud ja kas ma ikka vaatasin poes, et on õige kuupäev? Mõni inimene lihtsalt tajub neid asju rohkem.

Kutsun üles inimesi jälgima, kas kuupäev on "parim enne" või "kõlblik kuni" ja saama üle hirmust, et odavat toitu ostavad vaid vaesed. See on saanud üsna suureks trendiks ka paremal järjel olevate inimeste seas. Ei ole mõtet pirtsutada, sellega näitate vaid seda, kui vähe tegelikult toidust teate.