Keelud-käsud pole kunagi tulemust andnud, pigem võib tuua vastupidiseid näiteid. Eelmise sajandi alguses Soomes kehtinud niinimetatud kuivseadus pole sugugi muutnud meie põhjanaabreid  karskemateks. Riigi poolt maksma pandud seadustele sülitati vaid suure kaarega ja salakaubavedu lõi õitsele. Rahvas rüüpas ikka hundijalavett ning mitteametlike piiritusekuningate rahataskud kosusid silmnähtavalt. Toonast meenutav seis on ka praeguses Eestis, mitu aastat kehtinud ajalised piirangud polele suuremalt kohaliku joomiskultuuri mõjutanud.

Peab vist olema täiesti eluvõõras,  arvamaks et ametliku müügi keelamine pidurdab viinakuradit ja janusel jääb uimastav jook joomata. Püha lihtsameelsus! Arvestades veel olukorda, et jooma- ja toitlustusasutuste kohta ajalised käsulauad ei kehti. Viimastel on alkoholi müügiks vabad käed ja seda võimalust kasutatakse usinasti, ainult hinnalisa ulatub sadadesse protsentidesse. Kõrtsmikud hõõruvad vaid kasumit lugedes käsi ja kiidavad riiki ning valitsust, kes suunab  kliendid oma keeldudega nende juurde. Varimajanduse edendajatest pole mõtet rääkidagi. Salaviina monopolide omanikud ja taksoviinaga kauplevad sohvrid võivad samuti rahulolust nurru lüüa. Mida rohkem keelde, seda kopsakamad tulud.

Mõistmatu on üldse, miks peaks demokraatlikus riigis piirama täiskasvanud inimeste tarbimisharjumusi. Karistada saavad just seaduskuulekad inimesed, kes tahaks õhtusöögi kõrvale kultuurselt tarvitada klaasikese veini või lahjemat õlut. Ärme unustame, et kõigile ei tekita alkohol probleeme, aga selle sobival ajal kättesaamine küll. Tänapäeval ei käida tööl ainult kaheksast viieni vaid vahest ka hulka kauem. Tavaliselt satutakse toidupoodi õhtul hilja, kui kangema kraami müük juba lõppenud. Unista siis veel veiniga küünlavalgusõhtust.

Piiranguid põhjendatakse laaberdajate ja roolijoodikutega. Uskuge, nemad juba janusse ei jää, nagu eelpool mainisin jätkub selle hankimiseks piisavalt võimalusi. Vastupidi, kaugemal asuv müügikoht võib nii mõndagi viinauimas pead sundida jalavaeva vähendamiseks auto rooli. Teatud ühiskonna grupp elab ikka vaid neile arusaadavate moraalireeglite järgi. Tavainimestele kehtivad piirangud on neile nagu hane selga vesi. Mõne protsendi poolearuliste pärast ei tohiks ahistada korralike inimesi!