Siis on ikka täielikult inimese süü. Kas ta on Soomes liiga uhkeks läinud või miskit muud. Mina töötan Soomes juba seitse aastat ja pere on jätkuvalt Eestis. Järgmisel aastal kolivad ka nemad siia. Meie eesmärk on koguda raha, et osta omale isiklik maja ja laenudest vabaneda ning siis Eestis oma eluga edasi minna.

Ütlus, et eestlase parim söök on teine eestlane, peab täitsa paika. Ka meie pisikeses kollektiivis, kus on umbes 15 eestlast, on näha vaenu ja teistele keeramist. Kuna ma enam väga möllu inimene pole, siis ei saa öelda, mis nädalavahetusel toimub, kuid neid eestlaste vahelisi kaklusi ja tülisid kuuleb kõikjalt.

Isiklikult saan soomlastega paremini läbi kui rahvuskaaslastega. Kui eestlane oskab/tahab osata ja õpib soome keelt, siis seda hinnatakse väga ja suhtutakse hästi. Kui poesabas karjud eesti keeles ja vaevu püsti seisad, siis tõesti ei meeldi see kellelegi. Soome töökultuur on natuke erinev meie omast ja soomlased oskavad hoida eestlasi, kes teevad tööd korrektselt ja kiirelt.

Kokkuvõtteks võiks öelda, et kui eestlane tahab kodumaale tagasi minna, siis jäägu iseendaks ja pole vaja nina püsti ajada. Kellelegi ei meeldi ärplejad ja ninatargad. Olete Soomes, siis käituge nii nagu teie sooviks, et võõrmaalane meie riigis käituks. Jõudu ja jaksu!