Iga täitmata valimislubadus on rahvale valetamine. Reformierakonna plaan tõusta viie jõukama Euroopa riigi hulka, järgides Iirimaad, on siiamaani kõige ebareaalsem valimislubadus. Samuti ei arvestanud see idee ei hetke ega tuleviku olukordadega. Antud väljaütlemist oli toona valitsuse poolt hea teha, kuna majandus oli tegemas taasiseseisvumisaja suurimaid tõuse ning nii palgad kui ka kinnisvarahinnad kasvasid jõuliselt. See tekitaski tunde, et valitsus on lühinägelik ning meie juhte on haaranud silmi pimestav eufooria.

Kuid reaalsus tõi kõiki maale tagasi ning 2007. aasta lõpus Eestisse jõudnud globaalne finantskriis halvas ka meie majanduselu. Järgnesid masskoondamised ning kulude kokkutõmbamised. Vaikselt, kuid jõudsalt hakkasid langema ka palgad ning kinnisvarahinnad. Üha enam kujunes suurimaks probleemiks töötus ning töötute protsent tegi iga nädal uusi rekordeid.

Kuid ennem kriisi saabumist ütles peaminister Andrus Ansip meedias avalikult välja, et majanduskriis läheb Eestist mööda ning meil on olemas juba varasemalt kogutud reservid. Ometi ei jätkunud nendest reservidest, et masuga toime tulla. Valitsusjuhid polnud isegi siis suutelised ette nägema musti stsenaariume ning rahvast kostitati ikka valelootustega.

Tagantjärgi on alati tark olla, kuid ka toona paistis Reformierakonna plaan  viie rikkaima riigi hulka saamine olevat täielikult jabur valimislubadus. Samuti valitsuse suutmatus näha reaalselt ning globaalselt. Kohati jäi isegi selline mulje, et valitsus jättis täielikult arvesse võtmata maailmamajanduses toimunud negatiivsed sündmused. Ning kahjuks saime selle, mida keegi veel viis aastat tagasi ei osanud ette näha - jõudsime Euroopa Liidu vaesemate riikide hulka.