Lugeja kommentaar: Elus on ka teisi võimalusi pärast keskkooli oma elulaadi ja elustiili kujundama hakata, miks seada võimaluseks ainult töönühkimine?

Ega haridussüsteem ei ole selline, et see asendaks ise enda harimist, milleks on täna suurmad võimalused kui iial varem inimkonna ajaloos, seda tänu tehnoloogiale ja liikumisvõimalusele. See, et on loodud klišee või standard, nagu tagaks paber (tunnistus, diplom, kraad, orden) oodatud õnne, on täielik jamajutt. Ei taga. Võib luua hoopis teistsugused elualused, milles ei ole esikoht majanduskrambil, linnaavantüüridel, tsivilisatsiooni allutamisnõksudel jne.

Pole mõtet siin pikalt heietada, aga lihtsaid näiteid leiab igapäevaelust enda kõrvalt küll. On meediakramp, et õnn seotakse väliste näitajate, mingite lapsikute tiitlite, rahapunga ja rahaühiskonna ülesehitustööga, aga mitte sisemise täiustumisega ning igakülgse vaimse tööga, mis ei sea esikohale just sellist krampi, mida protestantlikku tööeetikat võltsides propageerisid näiteks Tammsaare juures. Näiteks kasvõi Stalini ajal hariduse saanud treierid ja siimiskerid. Tee tööd ja siis tuleb ka armastus... Aga Tammsaarel on palju tähtsam see, et armastust ei tulnud. Nii ongi öeldud, sõna-sõnalt. Seepärast, rääkides väärtustest, pole vaja ajada kogu aeg sama jura, vaid on vaja innustada inimesi otsima oma vaimset teed ettearvamatus maailmas, kus kõik ei vasta senised asjad pähe õppinud tegelaste ettekujutusele.