Arvatakse, et kui tavainimene töötab üheksast viieni, siis ettevõtja veedab oma päevi golfi mängides või luksusjahiga seilates. Olukorda halvendab veel asjaolu, et avalikus meedias maaliti OÜ-tamisest pilt kui riigi petmisest. Siiani on levinud veendumus, et ettevõtja tegeleb hämarate tehingutega ning altkäemaksu andmine on ärimaailmas tavapärane tegevus. Seega lühidalt öeldes näevad paljud indiviidid ettevõtjat kui tavainimeste heaolu arvelt elu nautivat korruptanti.

Kuidas asjad tegelikult on?

Tegelikkuses ei ole valdav osa ettevõtjaid tavainimeste heaolu arvelt elu nautivad korruptandid. Alustagem sellest, et kui palgatöölise tööpäev kestab üheksast viieni ning töönädala pikkus on viis päeva, siis ettevõtja töö kestab kakskümmend neli tundi ning seitse päeva nädalas. Kui palgatööline saab mõtted igal õhtul ning nädalavahetustel tööst eemale suunata, siis ettevõtjal pole võimalik mõtteid oma ettevõtte pealt mujale suunata. Ettevõtja töö käib temaga kaasas igal ajahetkel ning igas olukorras.

Teiseks, kes on ühiskonnas peamine töökohtade looja? Õigesti arvasid need, kes pakkusid ettevõtjat. Eestis on kõige suuremaks töökohtade loojaks erasektor. Ühtlasi on ettevõtted ühed ihaldusväärsemad tööandjad. Tänu ettevõtjate tegevusele on suurel osal Eesti inimestest iga kuu kindel sissetulek ning seega ka leib laual. Lisaks sellele on tänu ettevõtjate poolt loodud töökohtadele inimestel võimalus leida endale sobiv rakendus ning end seeläbi teostada.

Mainimata ei saa jätta ka asjaolu, et innovatsiooni vedajateks on ettevõtjad. Valdav osa uutest ideedest pärineb erasektorist. Heaks näiteks on ettevõte nimega Skype, mis muutis inimestevahelise suhtlemise oluliselt lihtsamaks ning mida hinnati seetõttu maailmatasemel nii kõrgelt, et see 2011. aastal rohkem kui 8 miljardi dollari eest Microsoftile müüdi. Samuti on heaks näiteks Eesti juurtega idufirma Lingvist, mis töötas välja geniaalse lahenduse, kuidas võõrkeeli tulemuslikumalt õppida. Kui rääkida veel ettevõtlusest ja innovatsioonist, siis juhin tähelepanu faktile, et nutitelefonid ja tahvelarvutid, milleta inimesed hetkel ilmselt elu isegi ette ei kujutaks, on legendaarse ettevõtja Steve Jobsi leiutised.

Ettevõtja kui töökohtade looja ning innovatsiooni edendaja

Esiteks, saame lahti veendumusest, et ettevõtja on kurjategija. Ei ole. Mina näen ettevõtjat kui äärmiselt töökat ning sihikindlat inimest, kes läbi oma töökuse ja sihikindluse loob ka teistele võimaluse end teostada ning teenida tulu ja töötab välja uudseid ja efektiivseid tooteid ning teenuseid, mis meie elu veelgi mugavamaks muudavad. Kui omal ajal poleks loodud ettevõtet nimega Skype, siis ei saaks me täna üksteisega videokõnede teel suhelda.

Kui soovime, et meie inimestel oleks ka tulevikus töökohad ning meie elu muutuks uudsete leiutiste abil lihtsamaks ja mugavamaks, siis on meil vaja ettevõtjaid. Paraku on keeruline hakata ettevõtjaks kui sellega kaasneb kurjategija kuvand. Kui me tahame, et meie majandus kasvaks, siis on meil vaja ettevõtjaid. Kui me tahame, et meil oleks rohkem ettevõtjaid, siis peame muutma mentaliteeti ettevõtjate suhtes. Sestap kutsun kõiki üles mitte mõtlema ettevõtjast kui pätist ja kaabakast, vaid kui töökohtade loojast ja innovatsiooni edendajast.