Miks? Sest Eesti riik on väike ning piiratud ressurssidega olenemata valdkonnast, seda esimesel põhjusel. Teise põhjuse võime leida vaadates korra oma naabreid kaardilt – idas asub meie riigile märkimisväärne oht. Riigi nimetamiseks pole vaja pikalt mõelda.

Kolmandaks just enesekasvatus. Nimelt õpib inimene ajateenistuses rohkem endaga toime tulema ning enesedistsipliini kasvatama ning arendama. Kuid noorte meeste kasvatamine ajateenistuses on juba liiga hilja – sellega tuleb tegeleda oma maast-madalast peale poisikese eas.

Tänases Eestis on noorte kasvatamiseks mitmeidki võimalusi. Üks neist seostub noori isamaalisi kasvatava organisatsiooniga nimega Noored Kotkad. Selle organisatsiooni eesmärgiks on „skautlike kasvatusmeetodite ja treeningu kaudu kasvatada noortes tasakaalukust, sõbralikkust, ausust, südamlikkust ja viisakust, arendada tööarmastust, juhtimisoskust, otsustusvõimet, visadust, iseseisvust ja enesevalitsemist, süvendada noortes armastust oma kodu ja isamaa vastu, valmistada neid ette kaitseväeteenistuseks ja anda oskusi hädasolija abistamiseks“.

Kuid kuidas saaks juurde omale uusi liikmeid nii Noored Kotkad kui ka Kaitseliit? Mina näen lahendusena korraldada igas koolis kaitseliidu õppepäevi, kus oleksid kohal nii Noorte Kotkaste esindajad kui ka Kaitseliidu tegelased.

Kuid ei tohiks unustada ka tütarlapsi, kellega tegeleks siis Kodutütarde esindaja. Õppepäevadel oleksid teemadeks põhilised sõdurioskused, mida näitaksid ette kaitseliidu liikmed ja seda tegevust kommenteeriks vastava maleva instruktorid, kelle maleva piirkonnas antud kool asub. Õppepäeva üheks huvitavaks alaks oleks laskmine, kus noored saaksid lasta õhupüstoli ja proovida sõdurivarustuses läbida takistusriba, mis on eelnevalt kokku pandud kaitseliidu instruktorite
poolt. Kindlasti ka relvade näitused oleksid kindlasti päeva „naelad“.

Sellise õppepäeva sihtgrupiks oleksid nii poisid kui ka tüdruk vanuses 15-16, mis oleks neile näiteks ettevalmistus riigikaitseõpetusetundideks. Kuid ka nooremad võivad osaleda sellistel üritustel, kuid nendega tegeleks Noorte Kotkaste või Kodutütarde esindajad vastavast malevast.

Kuna teemast võiks kirjutada mitmedki artikleid, siis need on lihtsalt väiksed soovitused kaitseliidus olevatele otsustajatele, kuidas saada juurde uusi liikmeid ning seeläbi parandada riigi sõjaliste jõudude lõimumist ühiskonda. Et parandada noorte suhtumist ajateenistusse ning riigikaitsesse tervikuna, tuleb neid juba poisikluti või tüdrukutirtsu tasemel hakata kasvatama. Eestit on vaja kaitsta ning nendest sõltub meie riigi olemasolu!