Kui kõik nii kole ja paha on, siis võtke kätte ja tehke ise asi paremaks! Aga ei, istume kodus, kirume ja ootame paremaid aegu. Tahate paremat? Siis tegutsega, mitte ärge oodake kodus, et riik suu leiba täis topiks.

Hiljuti ilmus kuskilt välja T-särk, kus oli peal võrdluseks toodud Eesti ja Kreeka. Loomulikult näitas see, kuidas Kreekas on kõik ilusam ja parem. Suurem palk, pension ja muud hüved. Ja kommentaariumist võis lugeda, kuidas inimesed Eesti poliitikuid lollideks ja saamatuteks tembeldasid, sest isegi Kreekas on parem elu kui meil.

Aga sellest ei taha nagu keegi aru saada, miks Kreeka on üldse hetkel sellises seisus. Nad lubasid endale head elu ja ei loobunud sellest isegi majanduskriisi ajal. Elati lihtsalt võlgu, et mitte lõbusast elust loobuda. Need suured palgad ja pensionid maksti kinni laenurahast! Ja nüüd ollakse Euroopa häbiplekk. Nende elu saab olema palju valusam kui meil. Mina isiklikult ei näe küll põhjust Kreeka kadestamiseks.

Aga see selleks. Räägime nüüd sellest, et miks sa saad väikest palka? Aga loomulikult selle pärast, et sinu pakutav töö või teenus ei ole väärtustatud. Oleksid sa omal ajal rohkem koolipinki nühkinud, võiksid sinagi elada head elu ja olla kõrgepalgaline. Kui sul haridust ja oskusi ei ole, siis ei olegi võimalik sulle rohkem maksta.

Riik ei ole olemas selleks, et igale inimesele luksuslik elu tagada. Riik loob eeldused selleks, et sul oleks võimalik saada ise edukaks ja elada hästi. Ei maksa arvata, et sinu kohustus on istuda kodus ja oodata, kuniks keegi su elu paremaks teeb.

Tahate, et meie riik oleks rikas ja kõigil oleks hea? Siis hakake tegutsema, kodus passimisega seda ei saavuta! Kui tööd ei ole, siis tuleb töökoht ise luua! Tee oma firma või hakka FIE-ks. Tooda midagi, paku teenust, müü oma oskusi ja ekspordi! See ei ole raske. Mõni koolitus ja asi on käpas. Aeg annab ülejäänud oskused. Ettevõtluskliima on Eestis väga hea - meil on madalad ettevõtlusmaksud ja firma võid asutada ilma algkapitali sissemakseta. Riik on loonud kõik eeldused, et sul oleks võimalik elada head elu. Ja see ongi riigi töö, millega on siinmail väga hästi toime tuldud. Ülejäänu on su enda teha!

Miks on Eestis väikesed pensionid? Aga loomulikult sellepärast, et tööealisi on vähe. Keegi peab need pensionid ju kinni maksma. Riigil ei kasva raha puu otsas, see tuleb maksude, aktsiiside jm näol kokku korjata. Ja siin on jälle sinu käsi mängus - miks sul ainult üks laps on, aga mitte kolm? Emapalgasüsteem on meil olemas, lapsi võib ju saada küll. Aga ei, sa ei taha oma elu "ära rikkuda". Vat siis ära vanaduses ka riigilt pensionit oota! Vaata ise, kuidas hakkama saad!

Ja miks on kooliharidus kehvake ja õpetajad saavad vähe palka? Sellepärast, et sa eelistad saata oma lapse linna kooli, kohalikus koolis aga vilistab tuul. Kohaliku kooli sulgemist sa ka ei taha ja seisad sellele kümne küünega vastu. Surnud ring. Tuleb lihtsalt käärid sisse lüüa ja asi korda ajada!

Harisusele kulub meil 7% SKT-st. Seda on väga palju. Aga enamus sellest läheb tühjade koolimajade remondile, kütmisele ja elektriarvetele. Sellises olukorras ei saagi õpetajatele rohkem maksta. Õnneks on nüüd otsustatud paljud - paljud koolid tuleb sulgeda! Kui pooled teist teist saadavad lapsed linna kooli, siis edaspidi teeb seda ka teine pool. Ja ärge süüdistage riiki! Alguse on see saanud teist endist.

Ja nüüd tahaksid küsida, et millest teil puudus on? Inimene, kes käis omal ajal tööl, saab pansioni, millega elab ilusti ära. Kes aga luuslangi lasi, peab sente lugema. Omaenese laiskuse vili. Ja üleüldse pole ma veel kuulnud, et mõni pensionär nälga oleks surnud. Pigem on nad ikka sellised tüsedamapoolsed. Inimene, kes käis omal ajal koolis ja valis eriala hoolikalt, elab väga hästi ära. See, kes koolis käimisele eelistas alevi vahel luusida, peab nüüd paraku palukesi ootama. Ja kes ses süüdi on? Ma ei tea kuidas teised, aga mina näen küll Eestis võimalusi. Kõik on oma teha!

Eesti on noor riik ja peame olema õnnelikud, et niigi kaugele oleme jõudnud. Ja me areneme jõudsalt edasi. Inimarengu aruandes olime 34. kohal ehk seega oleme väga kõrgelt arenenud riik. Suur eeskuju Soome aga on kolinal kukkunud 16. kohalt 22. kohale. Vahe ei olegi enam nii suur või kuidas? Oleme endsistest NSVL riikidest kõige jõudsamalt arenenud. Olge õnnelikud, mitte ärge virisege! Elu Eestis on ilus. Hakka tegutsema ja ja sa saad ehk isegi sellest aru.