Pildi mahendamiseks oli pingviinide paraadile sedakorda kutsutud ebaharilikult suures koguses karvaseid ja sulelisi, kuid võõraste siltide ja maksumärkidega tuliveega vabariigi juubelit tähistava tavakodaniku vaikset meelehärmi see vaevalt leevendas.

Vestlesin juubelipidustuste teemal ühe itaalia härrasmehega, kes uuris täiesti spontaanselt, palju siis presidendi vastuvõtu pilet ka maksab ja mis huvi ning motivatsioon eestlastel sellisel massiüritusel osalemiseks on.

Hämmastusega pidin nentima, et tegu on maksumaksja raha eest korraldatava iga-aastase glamuuriüritusega, kuhu saab ainult kutse alusel ning kus toit-jook-meelelahutus on täiesti tasuta ja puhtalt maksumaksja kulul.

Ühtlasi ei õnnestunud kusagilt leida ei varasemate ega ka tänavusega seotud kulutuste eelarvet. Tänavustest numbritest tilkus läbi vaid see, et ainuüksi seinal näidatud kultuuriprogrammi hinnaks olnud 300 000 eurot. Kiire kalkulatsioon muude võimalike kulude kohta näitas, et tõenäoliselt oli kogu ürituse eelarve miljoneid eurosid.

Pingviinid ostku oma paraadile piletid

Rahvasuus tabavalt pingviinide paraadiks ristitud ürituse matemaatiline pool on kenasti kalevi all, kuigi eliidi iga-aastase heaolust nõretava šampanjakümbluse maksab kinni maksumaksja.

Äkki oleks aeg tõstatada küsimus sotsiaalse tellimuse olemasolu kohta seda tüüpi ürituste korraldamisele maksumaksja raha eest?

Riigipoolne tunnustus väljapaistvatele kodanikele võiks piirduda siiski kutsekaardiga ehk siis vihjega, et isik võiks koos teiste tublidega osa võtta nimetatud üritusest Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisel.

Lisatud oleks pangalink osavõtumaksu tasumiseks, mis ei tohiks kutsututele ometi üle jõu käia. Väidetavalt pole Eesti majandus ja inimeste heaolu kunagi olnud nii kõrgel tasemel nagu praegu, tsiteerides peaministri möödundnädalast seisukohavõttu.

Kodanik tahab ikka vahel pidutseda, ja mis saaks olla parem pidutsemise põhjus kui armastatud isamaa aastapäev? Pidutsema peaks aga ikkagi oma, mitte maksumaksja raha eest. Praegu on pilt tõsiselt nihkes: ühed maksavad, aga teised pidutsevad.

Presidendi vastuvõtt lauluväljakule!

Lahendusena pakuksin välja üldrahvaliku vabariigi aastapäeva presidendi vastuvõtu lauluväljakul, kuhu on teretulnud kogu Eesti rahvas, kellel on aega ja võimalust läbi astuda. Kellel pole, saab toimuvast osa meedia vahendusel. Sellisel puhul võiks kahtlusteta katta kulud maksurahast.

Presidendipaar ja miks mitte ka riigikogu liikmed peoperemeestena kostitamas rahvast, kes on nad valinud riigiasju ajama ja neile selle eest maksude näol palka maksavad. Paar päeva kestev meelelahutusprogramm, palju sooje pöördumisi presidendi ja rahvaesindajate poolt oma valijate ehk maksjate poole, palju head sööki ja väike tervisenaps.

Kätlemistseremoonia võiks sellisel puhul ilmselt reglemendist välja jätta – tänavune maratonkätlemine kompis ilmselt juba niigi inimvõimete piire. Lisaks on küsitav sellise massikätlemise sanitaarne ning viroloogiline pool.

Kuna tegu on talvise üritusega, pole ka hirmu, et viisakas koosviibimine muutuks üldrahvalikuks jorisemiseks kusagil põõsaste all.

Vabariigi aastapäeva ürituse selline ülesehitus süvendaks oluliselt kodaniku tunnet, et ta ei ole ainult lüpsilehm, vaid osaleb ka jagamisprotsessis. Ning et tema poolt valitud ja toidetud rahvaesindajad ei ole teda unustanud ka valimistevahelisel ajal.