Portugal suutis oma võlakirjaemissiooniga ligi meelitada 1,2 miljardit eurot. Nende rahavajadused on aga kordades suuremad ja see võib aastatel 2011 - 2013 ulatuda isegi kuni 60 miljardi euroni.

Portugali praegune olukord meenutab kunagist „keldi tiigrit” Iirimaad, kes sai IMF-ilt abi 15. detsembril. Novembris teatas IMF-i juht Dominique Strauss-Kahn, et Iirimaa saab oma majandusraskustega ise hakkama. Kuu aega hiljem aga laenas IMF Iirimaale 22,5 miljardit eurot. Sama moodi kinnitab praegu ka Lissabon, et ei vaja välisabi ning suudab oma kohustustega ise toime tulla.  

Reitinguagentuur Fitch on juba kärpinud Portugali reitingut ning see vähendab riigi väljavaateid ja usaldust investorites ja välisturgudel. Samuti muudavad reitingukärped laenamise kallimaks.
Selle nädala alguses enne Portugali võlakirjade emissiooni sekkus Euroopa Keskpank ning ostis Portugali võlakirju. Hinnanguliselt ostis Euroopa Keskpank ka teiste riikide võlakirju kogusummas 113 miljonit eurot, mis on suhteliselt väike summa arvestades ainuüksi Portugali vajadusi.

Portugal võib sarnaselt Iirimaale üritada abisaamispalve lükata kuni viimase hetkeni, kuid juba praegu vaadates tundub selle vältimine üsnagi võimatu olevat.

Euro abifondi võidakse suurendada kuni ühe triljoni euroni. Euroopa Keskpanga nõukogu liige Axel Weber ütles 25. novembril 2010 Bloombergi vahendusel, et 750 miljardit eurot peaks olema piisav, et turgudele kindlust tuua, kui aga peaks vaja minema rohkem kapitali, siis see ka tagatakse.

On reaalne, et kui Portugal vajab IMF-i abi, võib seda ka Hispaania vajada. Hispaania majandus on kaks korda suurem kui Portugalil ning Kreekal ja Iirimaal kokku. Kui Hispaania peaks vajama abi, siis võib Hispaaniale vajaminev abipakett täielikus mahus kujuneda mitu korda suuremaks kui Iirimaal või Kreekal see oli.   

Erinevalt Iirimaast ei kannata Portugali pangad halbade laenude tagajärjel ega vaja hädalaene. Portugal, erinevalt Kreekast, kes vajas esimese eurotsooni riigina abi, ei ole nii pillavalt kulutanud, kuid madal majanduskasv ja kallid laenamiskulud muudavad Portugali väljavaated vägagi keeruliseks.   

Saksamaa kaitseb eurot. Rahandusminister Wolfgang Schaeuble on korduvalt oma kõnedes eurot kaitsnud ning öelnud, et ühisvaluuta jääb püsima ning euro vastu ei ole mõtet panustada. Kindlasti teevad riigid kõik, et eurot päästa, aga kui suureks kujuneb euro päästefond ja kas liikmesriigid vajavad veel täiendavat abi, on praeguses olukorras veel vägagi ebaselge.