Minu vanatädi oli nooruses taluteenija ning rääkis vanas eas, et kuidas oli kusagil olukord olnud. Mõnes talus oli teenijatest lugu peetud ja neid vääriliselt koheldud, aga mõnes kohas oli teenijat koheldud kui orja, kes peab teadma oma kohta ning peremehe-perenaisega ühes söögilauas viibida ei tohtinud, sest nad olid teenijad ehk alamast soost.

Kas praegusel ajal on lood teised? Räägitakse pidevalt et meil on tööpuudus ja töötuid palju. Kui ausalt öelda, siis tööd peaks alati leiduma. Küsimus on ainult selles, et kes ja kui palju meile selle töö eest palka maksab? Miks peaks keegi kedagi orjama kui selle eest väärilist tasu ei maksta?

Need, kes kasutavad võõrast tööjõudu odavalt kurjasti oma kasuks ära, ongi kulakute nime väärilised. Iga inimene teeb ikka siis tööd, kui talle selle eest väärilist palka makstakse. Kui me kauplusse läheme, siis me ei saa ju laduda ostukorvi head ja paremat täis ning öelda müüjale, et raha kahjuks maksta pole. ning et ehk saab tasuta kauba kätte sel korral, sest tegin rasket tööd ja mulle ei makstud selle eest väärilist palka.

Kulidel ehk madalapalgalistel lihttöölistel pole ka mingit sõnaõigust palka juurde küsida, sest kui küsid palka juurde, siis soovitatakse soojalt minna mujale tööd vaatama, sest orjapidajast kulakul on ju odavat tööjõudu võtta küll. Iga inimene ei saa ka valida töökohti, sest kui sul ikka pere vajab toitmist, siis ei saa oma tahte kohaselt toimida ja tuleb lihtsalt kulina kulakule alluda.