Palju on arutletud selle üle, et Soomele sarnaselt kaupluste varasem sulgemine tooks omakorda kaasa koondamislaine. Töötajatel on hirm, et vähem aega avatud olev kauplus ei vaja ju samas mahus töötajaid, ega võimalda neile sama palju töötunde.

Minu loogika kohaselt siiski pigem optimeeriks lühem lahtiolekuaeg klientide ostuharjumusi. Tuldaks rohkem planeeritult poodi ning ostetaks korraga oma vajalik kraam ära, et ei peaks kella 23 ajal uuesti poodi nätsu ja limonaadi järele jooksma.

Ühtlasi kaoksid ära hilisõhtused räuskajad, kes on pimeduse saabudes end härjaks joonud ja tulevad poodi end välja elama. Väga ebamugav on oma tööd teha, kui järjekordne end umbe joonud klient läheduses röögib ja turvameest välja kaklema kutsub. Jääb mulje, nagu töötaksin kuskil ööklubis või baaris, mitte tavalises kogupere toidupoes.

Ka oma töögraafikut vaadates jääb uuesti mulje, et olen pigem öölokaali teenindaja, mitte toidupoe müüja. Ootan väga seda aega, mil üle riigi on toidupoed avatud mõistliku kellaajani, mitte poole ööni!