Pole kahtlust, et e-raamatud ja nende lugemiseks tarvilikud e-lugerid, on haaranud suure osa raamatuturust endale. See on mõistetav, sest e-raamatud on odavamad, nad ei saa kunagi otsa ning nende osmine on kiire ja mugav. Samas püsivad siiski veel kõrgel ka paberist raamatud - pehmekaaneliste raamatute läbimüük eelmisel aastal oli suurem kui e-raamatute, kõvakaanelised jäid napilt e-raamatute müügile statistikas alla.

Isiklikult eelistan ma paberist lehekülgedega raamatut. Sellel on kuidagi "õigem" tunne, kui lugeda. Kuigi raamatud pole otseselt mõeldud dekoratiivelementideks seisma, siis jätab hästi organiseeritud ja korrashoitud raamaturiiul positiivse mulje. Seniks, kui kõik seal olevad raamatud ka oma õiget eesmärki täidavad - neid loetakse.

Nagu kõige muu kaubaga, on ka raamatute soetamise puhul määravaks teguriks nende hind. Pehmekaanelise raamatu saab kätte odavamalt kui kõvakaanelise, e-raamatu jällegi odavamalt kui paberlehtedega raamatu. Kuid kas hind saab tulevikus määravaks selles, et nn. "päris" raamatud üldse müügilt kaoks? (Arvestades sellega, et nende tootmiseks läheb vaja palju puitu ning metsad on praegu kaduv artikkel - näiteks keskkonnasõprade mõnetine viha kasvõi viimase Harry Potteri sarja raamatu puhul)

E-raamatud muudab eelkõige väärtuslikuks võimalus neid kiiresti kätte saada ning nende sisuga ennast tuttavaks teha. See on eriliselt oluline inimestele, kes vajavad mõne teadustöö kirjutamiseks materjali, mida raamatukogust saada pole võimalik. Lisaks ka e-raamatu madalam hind võrreldes oma kõvakaanelise hõimlasega. Selleks piisab vaid Amazon'i raamatupoes ringi vaadata, kui kohtab ka mitmekordseid hinnavahesid, kus e-raamat võitjaks tuleb.

Kas, võttes arvesse juba praegu avaldatud müügiandmeid, võib eeldada, et 5 või 10 aasta pärast on e-raamatud absoluutselt raamatuturgu domineerimas ja kõvakaaneline raamat jääb antiigikogujate "luksuseks", sest nõudlus nende järele väheneb kiiresti? Võib-olla on see nii, võib-olla aga tunnevad inimesed ka tulevikus veel vajadust käeshoitava raamatu järele (kuigi ka e-lugerit hoitakse ju käes, pole see tunne sama). Seda näitab aeg ning kuigi raamatul on igaühe jaoks omaette eriline tähendus, siis tulenevalt mugavusest ja informatsioonivajaduste suurenemisest ei paneks imestama, kui e-raamatu võidukäik saab lähiajal sisse veel suurema hoo. E-tint, mida e-lugerite teksti kuvamise jaoks kasutatakse hakkab meenutama aina rohkem trükiraamatut (kui see veel pole kellegi jaoks päris "üks ühele" sama).

Kas lugejad eelistavad kõvakaanelist raamatut või e-lugerist lugemist?