Tööpakkumine sai üle saja vastuse, mille seast selekteerisime välja umbes kolmkümmend kõige lubavamat CV-d. Esialgsed nõudmised olid üsna lahjad - inglise keele riigieksami tulemus üle 90% ning kui kooli lõpetamisest on möödas üle viie aasta, siis kehtiv Euroopa keelemapi tunnistus C1 või C2 tasemel. Umbes pooled võis kohe välja rookida, sest nõudsime motivatsioonikirja inglise keeles ja see aitas teri sõkaldest eraldada küll. Väljavalitud said koduseks ülesandeks 1000-sõnalise teksti eesti keelest inglise keelde tõlkimise ning töövestlus toimus inglise keeles inglastest koostööpartnerite juuresolekul.

Lõppkokkuvõttes selgus, et sajast kandideerinud inimesest vastas nõudmistele neli, neist üks loobus isiklikel põhjustel kandideerimast ja valik jäi kolme inimese peale. Saime endile sobiva ja hea töötaja ja oleme rahul, aga me pidime selleks liiga palju aega raiskama. 

Ja praegu seisab minu tuttav sarnase probleemiga silmitsi - nõutud on B ja C1 kategooria juhiload (möödapääsmatu) ning soome keele oskus vähemalt B2 tasemel, inglise keel on lisaboonuseks. Ning mis on tulemus? Kandideeritakse paljuski ehku peale. Töövestlusel selgub, et kandideerijal on ainult B kategooria load või näiteks puudub sõidustaaž - mis kasu on C1 kategooria lubadest, kui neid pole 10 aastat kasutatud? Selgub, et soome keelt osatakse ainult ülialgelisel suhtlustasandil. Selgub, et soome keele asemel kõneldakse näiteks vene või saksa keelt - "Aga ma lootsin, et ehk kõlbab see ka!". Selgub, et soome keele oskus piirdub aastaid tagasi ülikoolis võetud ühe-kahe kursusega. Selgub, et soome keele oskus on paberil ilus, aga täiesti passiivne, st. inimene saab aru loetud tekstist üsna hästi, aga ise midagi vastata ei oska.

Milleks kandideerida töökohale, kui on ilmselge, et sa ei vasta nõudmistele? Miks raiskad enda ja tööandja aega? Kui meil on vaja näiteks hispaania keele spetsi, siis me ei kirjuta projekte ümber ega hakka hoopis Brasiiliaga koostööd tegema ainult selleks, et sinu portugali keelt rakendada. Prantsuse keele kõrgtasemel oskus on küll väga ilus, aga kui me vajame inglise keelt, siis võiksid Sa sama hästi põhiharidusega olla meie jaoks, meil pole sinu jaoks rakendust.

Palun jääme CV-des ausateks, nii säästame mõlemapoolselt palju aega ja paraku ka raha.