E-mailides kirjutatakse laused ilma suurte algustähtedeta ja kirjavahemärkideta, kasutatakse kummalisi lühendeid ja numbreid sõnade asemel. See stiil on nagu mingi erilisuse taotlus ja selle sõnumiks on, kui ma ei eksi, siis: “ma olen nii tegus, tark ja hõivatud, et minul pole aega raisata mingile sõnaseadmisele…”

Keelevaenuliku hoiaku levimine koos igasuguse ilukirjandusliku lugemuse puudumise või vähesusega paljudel lastel ja noortel on viinud selleni, et eneseväljenduse võime on langenud allapoole igasugust arvestust. Kohati isegi tasemeni, mis hakkab tekitama probleeme tavatasemel suhtlemises.

Enam ei osata oma mõtteid selgelt edastada ei kirjalikult ega isegi suuliselt. Keelekasutuse minimaliseerimise trend toob kaasa ka paratamatu mõtlemise ja analüüsivõime languse. Isegi ideerikkad noored jäävad hätta oma ideede formuleerimise ja edastamisega.

Kõike seda kokku võttes võib nentida, et nooremad põlvkonnad on tasapisi muutumas kirjaoskamatuks. Lugemise ja kirjutamise vajadust on asendamas ääretu valmiskujuline infotulv internetist ja meediast. Varsti võib tulla aeg, kus kirjutamist enam üldse eneseväljenduseks ei kasutata….? Kui palju rääkiminegi alles jääb, näitab aeg!

Loodan, et vähemalt minu eluajal ei tule mul näha vaimset nudistumist, koos modernse kirjaoskamatuse massilise levikuga. Ei oleks huvitav suhelda inimestega, kes eneseväljenduseks oskavad esile tuua vaid erineva tonaalsusega häälitsusi, lühendeid ja mühatusi.

Kuna korrektne emakeeleoskus on baasintelligentsi nurgakiviks, siis selle puudulikkuse korral ei kujune välja ka inimeste emotsionaalne intelligentsus ja terviklik, tasakaalustatud isiksuse struktuur. Toimub paratamatu vaimse arengu tagasiminek.

Võib kujuneda olukord, kus ilukirjandus lendab varsti prügikasti, sest nuditud keelt kasutaval ja infotulvas eksleval inimesel ei jätku enam lugemiseks mingitki aega, tahtmist ega ka võimeid… Kurb!

Kui ka minu maalitud pilt kukkus välja liiga süngetes värvides, siis mingi tähelepanu vääriv ohutegur selles ikkagi leidub ja võib-olla leidub ka mingit rohtu modernse kirjaoskamatuse leviku vastu.