Räägin enda kogemusest. Saatsin enda CV ühe kauplusteketi müüja-teenindaja kohale. Mulle helistati ja läksin peakontorisse, kust mind saadeti pärast küsitlust Mustamäe kauplusesse proovitööpäevale. Läksin siis kohale, panin tööriietuse selga ning hakkasingi pihta.

Esiteks õppisin, kuidas seal asjadega toime tulla. Asetasin kooke piimaleti juurde ja kuulasin, kuidas leiba ja saia tuleb panna õigesse kohta. Pärast pandi mind letti, kus on saiad ja grillkana ning jõudsin isegi saiu ahju panna ja neid glasuurida. Teenindasin ka kliente, kuigi ilmnes teatavaid probleeme vene keele oskusega, õigemini selle puudumisega. Jõudsin palju asju sel päeval teha ning enda arvates nende hulgas midagi üle jõu käivat ei olnud.

Mulle lubati helistada paari päeva jooksul, aga seda paraku ei tehtud. Sain aru, et tööandjad lihtsalt ei hoia enda sõnadest kinni. Kui mulle lõpuks helistati, siis öeldi, ma ei sobi neile, sest töökoormus on minu jaoks liiga raske. Olin hämmingus.

Selline vabandus kõlas lihtsalt uskumatult totralt. Olen oma elus palju raskemat tööd teinud, kui see, mida ma ühe päeva proovida sain.

Leian, et noortele tuleks anda võimalus end tõestada ja näidata, kas ja kui hästi nad hakkama saavad. Paljud meist tahaks väga ise raha teenida, meile tuleb lihtsalt võimalus anda.